Косово вдига забраната за внос на продукти от Сърбия на един от граничните пунктове

Gettyimages
share

Косовското правителство съобщи днес, че ще премахне забраната за внос на продукти от Сърбия на един от граничните пунктове, 16 месеца, след като спря вноса, за да предотврати предполагаеми скрити доставки на оръжие за сръбските сепаратисти, съобщава БТА.

Повторното отваряне е в съответствие с усилията на западните партньори да насърчат помиряването и сътрудничество между двете съседни балкански страни. Напрежението между тях се засили през май 2023 г., когато косовската полиция завзе общински сгради в населените предимно със сърби общини в Северно Косово, където жителите отхвърлиха етническите албански кметове, избрани на бойкотирани от сърбите избори.

Косовският премиер Албин Курти каза, че граничният пункт Мердаре ще бъде отворен отново със засилено практическо наблюдение на стоките от митническите агенти на място, намиращо се само на 300 метра от границата.

ЕС приветства призива на Вучич за връщане на косовските сърби в институциите в Косово

Другите пет гранични пункта ще отворят, когато бъдат оборудвани с нови скенери, добави той.

Косово посочва откриването на четири големи скривалища с оръжия, които според Курти може да са пренесени през границата под прикритието на търговия, както и придвижването на войски от страна на Сърбия в близост до границата, като причина за предприетите през юни 2023 г. действия за ограничаване на трансграничната търговия.

"Това бяха мерки за сигурност, никога не са били търговски", каза Курти пред журналисти днес.

Местните медии в Косово съобщиха, че Германия е предупредила Косово, че ако не възобнови търговията със Сърбия, може да бъде изключено от Централноевропейското споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА) и Берлинския процес, целящ засилване на сътрудничеството между шест страни от Западните Балкани и ЕС.

Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия не признава.

ЕС и САЩ оказват натиск и върху двете страни да приложат споразумения, които сръбският президент Александър Вучич и Курти постигнаха през февруари и март миналата година. Те включват ангажимент на Косово да създаде Съюз на сръбските общини в населените предимно със сърби градове. От Сърбия също така се очаква де факто признаване на Косово, което Белград все още смята за своя провинция.

Водените от НАТО международни мироопазващи сили, известни като КейФОР, увеличиха присъствието си в Косово след напрежението миналата година. 

Водещи новини

Още новини