ЕС приветства призива на Вучич за връщане на косовските сърби в институциите в Косово

  • 17 септември 2024 14:04

  • 192
  • 1
ЕС приветства призива на Вучич за връщане на косовските сърби в институциите в Косово
© Getty Images/Guliver

Говорителят на ЕС Петер Стано приветства призива на президента на Сърбия Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. за връщане на косовските сърби в институциите на Косово, съобщи Радио Свободна Европа.

„Приветстваме готовността, изразена от президента Вучич, да продължи да участва в диалога, воден от ЕС. Ние гледаме положително на призива за участие на косовските сърби в изборите в Косово и реинтеграцията на косовските сърби във всички косовски институции, които напуснаха през 2022 г.“, каза за Радио Свободна Европа Стано в навечерието на днешните преговори между Белград и Прищина в Брюксел.

През ноември 2022 година косовските сръбски депутати напуснаха косовския парламент. Косовските сърби, които работеха в местните съдилища и полицията, също напуснаха косовските структури в знак на протест срещу уволнението на полицай.

На местните избори в Косово на 23 април миналата година косовските сърби в четирите общини, в които са мнозинство в северната част на страната, бойкотираха вота и избирателната активност беше 3,5 на сто. В резултат на това за кметове на тези общини бяха избрани косовски албанци, което предизвика напрежение както на местно ниво, така и между Белград и Прищина.

В обръщение към нацията в петък (13 септември) Вучич поиска провеждане на местни избори в общините, населени предимно с косовски сърби в Северно Косово, връщане на косовските сърби в местната полиция и съдебна система и изтегляне на специалните полицейски сили от Северно Косово.

Исканията едва ли ще бъдат удовлетворени от косовските власти, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Боби Бобев за отношенията Сърбия-Косово: Омагьосан кръг, не се вижда изход

Сърбия не признава обявената през 2008 година независимост на някогашната си област Косово.

Напрежението в Косово се повиши отново, след като косовските власти закриха няколко управлявани от Белград паралелни институции в Северно Косово. Действията на косовското правителство предизвикаха критики от САЩ и ЕС, които се опасяват, че напрежението в Косово може да доведе до по-мащабна нестабилност на Балканите на фона на войната в Украйна, отбелязва АП.

В речта си в петък Вучич каза, че Сърбия настоява да се върне “всичко онова, което е подписано и договорено досега” в диалога за нормализация на отношенията между Белград и Прищина, осъществяван с посредничеството на ЕС от 2011 година.

Стано каза вчера, че подстрекателската реторика и едностранните действия не способстват диалога между двете страни, съобщава Радио Свободна Европа.

"Те заплашват нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия и безопасността на гражданите", каза Стано.

Източници на Радио Свободна Европа от Брюксел твърдят, че и двете страни са се опитали да диктуват дневния ред на днешната тристранна среща, че не са се съгласили с исканото на другата страна и са пренебрегнали първоначалното европейско предложение за дневния ред на преговорите.

В резултат на преговорите досега са постигнати няколко споразумения през годините, но напрежението между двете страни продължава, като се стига понякога и до насилие. Сърбия обвинява Косово, че отказва да създаде Съюз на сръбските общини на местата в Косово, където живеят предимно косовски сърби, както е договорено през 2013 година.

Слободан Самарджич, преподавател от Факултета по политически науки в Белград, казва пред сръбския вестник в. „Данас“, че би било най-добре да се прекрати по-нататъшният диалог между Белград и Прищина.

„Ако диалогът продължи, това ще бъде напредък на политиката на (косовския премиер Албин) Курти в Косово, защото след всеки диалог той има предимство, докато Сърбия върви назад, а сърбите в Косово и Метохия страдат все повече. Това означава, че най-рационалното и най-доброто нещо от гледна точка на Сърбия (...)  би било да се прекрати диалогът,“ посочи Самарджич.

Той каза още, че диалогът винаги се води във връзка с някакви нарушения, които са направили косовските власти, а не по това, което е било постигнато по-рано и затова е най-добре диалогът да бъде прекъснат. Политическият анализатор допълва, че ако разговорите продължат, това би значило, че Сърбия се примирява с всички стратегии в преговорите, които нямат друга цел освен да доведат докрай процеса на постепенно признаване на независимостта на Косово.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
192 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.17 | 15:14

1
Хора ако имате заседнала работа, тогава е важно да прочетете----> come.ac/HEMOFERO

Добави коментар

Водещи новини