Боби Бобев за отношенията Сърбия-Косово: Омагьосан кръг, не се вижда изход

  • 14 септември 2024 12:30

  • 220
  • 3
Боби Бобев за отношенията Сърбия-Косово: Омагьосан кръг, не се вижда изход
© Novini.bg/Canva

Вече повече от 2 години косовският премиер се стреми да откъсне 4 северни общини (които представляват около 1% от територията на България) - там живеят компактно малко над 50 000 сърби. Стремежът е да се намали влиянието на Белград върху тези общини и това население. Това обясни пред БНР Боби Бобев, бивш посланик на България в Косово и Албания. По думите му, това е непостижимо и Сърбия винаги ще има влияние там.

"Това, което Вучич иска, не бих го нарекъл политически максимализъм. Той просто иска да се върне онова, което беше преди настъпването на кризата. Изход от този омагьосан кръг просто не може да се види."

За повече от 10 години са постъпили 5 проектоустава за създаване на асоциация на сръбските общини, коментира Боби Бобев.

"Опасенията на косовските власти са в това, че по този начин ще се стигне до вид автономия, или по-голяма степен на самоуправление на сръбските общини."

Косово отива на първите редовни парламентарни избори от обявяването на независимостта си

Белград и Прищина се обвиняват взаимно в опити за дестабилизиране на района на Западните Балкани, отчита още Бобев. Според него позицията на Сърбия е разкрачена, защото тя е аванпостът на Русия в този район, но същевременно е в диалог с ЕС.

"Стремежът на Вучич е да създаде голяма сръбска държава, продължение на стария великосръбски шовинизъм."

И Брюксел, и Вашингтон настояват постигнатите досега договорености между Сърбия и Косово да бъдат безусловно изпълнени, подчерта Бобев в предаването "Събота 150".

Никой не е поставял формалното условие Сърбия да признае Косово, за да стане член на ЕС, но че трябва да има нормализация на отношенията е безусловно, обобщи дипломатът.

По думите му, до момента посредничеството на ЕС, подкрепяно от Вашингтон, не е дало очакваните резултати.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
220 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.09.14 | 13:10

3
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy

2024.09.14 | 12:38

1
САЩ да ни върнат Македония и Западните покрайнини!

2024.09.14 | 12:57

2
Македония и западните покрайнини не ти ги отне САЩ, а Москва със съдействието на Сърбия мух@льо.Решението е на Коминтера.

Добави коментар

Водещи новини