Николай Кръстев: Сърбия получава редовно руски военни подаръци с позволението на България

Getty Images архив
share

Сърбия се превръща във все по-голям проблематичен камък на Балканите в сферата на сигурността. Това превъоръжаване е нещо, което ние започваме да наблюдаваме още преди пет години след едно от поредните посещения на Александър Вучич в Москва, след което той започна да получава методично на няколко транша руски военни подаръци, които бяха предоставени на Белград от Москва още преди войната в Украйна. Това заяви в ефира на Дарик журналистът от БНТ Николай Кръстев.

Той подчерта, че тези руски подаръци са били доставени на Белград през българското въздушно пространство, тоест с позволението на София.

В отговор на слушателски въпрос, журналистът заяви, че това е станало по времето на Красимир Каракачанов в ролята му на министър на отбраната.

Според Кръстев, Сърбия се готви за нещо, ако се съди по цялостното превъоръжаване, връщане на военната служба, а армията на западната ни съседка вече е една от най-големите на Балканите.

„Непрекъснатите военни учения, новината че Сърбия връща военната служба, двойните учения тук в източна Сърбия недалече от българската граница... Това е послание и към България, отношението на Александър Вучич към България не е много приятелско“, добави Кръстев.

Сърбия никога няма да стане член на НАТО и да въведе санкции срещу Русия

Руското присъствие в Сърбия е очевидно в контекста на военното превъоръжаване:

„От поне четири години в Белград има специален руски военен представител, който се занимава именно със снабдяването с руско оръжие на сръбската армия“

Кабинетът на Вучич има също така предварителен договор за закупуване на френски самолети Рафал, но не е ясно от къде ще се намерят парите за изплащането им, поясни Николай Кръстев.

Водещи новини

Още новини