Гордана Силяновска ще иска обяснение от Радев защо на общата им снимка го няма македонското знаме

Булфото, архив
share

От кабинета на президента на Северна Македония Гордана Силяновска казват, че утре ще поискат отговор от президента Румен Радев защо на общата снимка не е поставено македонското знаме.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1321

„Срещата и съвместният обяд преминаха в изключително приятелска атмосфера, от началото до края. Това, което хвърли сянка върху събитието, беше отклонението от договорения протокол за срещата, според който не трябваше да има снимки в затвореното пространство", подчертават от кабинета на Давкова.

Общата снимка не е била предвидена или съгласувана, допълват оттам.

„За съжаление преди началото на срещата президентът Радев покани президента за обща снимка пред българското знаме, въпреки че такъв ход и действие не беше нито предвидено, нито съгласувано. Иска ни се да вярваме, че това е протоколно недоглеждане, а не нарочна процедура и отклонение от договореното. Oще утре ще поискаме обяснение от българска страна", допълват от кабинета на Дaвкова, цитирани от bTV.

Председателят на партията СДСМ в РС Македония Венко Филипче също сподели възмущението си. Той определи срещата между Силяновска и Радев като безрецедентно потъпкване и унижение на достойнството на македонската държава и нейните граждани.

Президентът Радев към Силяновска: България винаги е била открита за диалог с РСМ

„За първи път в историята на страната ни македонският президент се срещна с президент на друга държава без никакви държавни символи. За да бъде скандалът още по-голям, на срещата присъства и министърът на външните работи и външната търговия Тимчо Муцунски, който беше само мълчалив свидетел на недостойната и унизителна постъпка. Очевидно е, че никой представител на македонската делегация не е реагирал на това унизително поведение. Докато у дома се изявяват като големи патриоти, буквално на първата си среща в София те гордо позираха пред българското знаме, но не и пред македонското. Нито на срещата на (Силяновска-) Давкова с Радев, нито на срещите на министрите на Мицкоски с колегите им от България не е имало национален флаг", пише Филипче.

Темата за отсъствието на националния флаг на Република Северна Македония на снимките в българското президентство, както и по време на срещата на министъра на културата и туризма на страната Зоран Лютков в министерството на културата, още вчера беше подета от медиите в страната, част от които окачествиха това като скандал.

"Въпреки че визитата на македонската делегация не беше официална и няма стриктно определени правила в такива случаи, тя предизвика множество обществени реакции, тъй като македонското знаме не беше изложено нито в президентството, нито на срещата между двамата министри на културата. На снимките зад двамата президенти се виждат само българското и европейското знаме", уточняват част от медиите в страната.

„Остро осъждам това унижение на държавата и държавните символи. Освен унижението, от София Давкова не се върна с конкретно послание или получено съгласие, а българската страна даде да се разбере, че не отстъпва от позициите си. Все още не сме чули дали и как Давкова е поискала напредък на преговорите, промяна на преговорната рамка и всичко, което обещават. С една дума дипломатическа катастрофа за ВМРО-ДПМНЕ и Давкова", написа във фейсбук профила си председателят на СДСМ Венко Филипче.

По-рано днес и говорителят на СДСМ Богданка Кузеска заяви на пресконференция, че Северна Македония е преживяла безпрецедентно унижение и срам на международната политическа сцена, а делегацията, водена от Гордана Силяновска, е претърпяла "дипломатически провал вчера в София", където членовете ѝ са били посрещнати „като представители на някакви местни български клубове или общински институции, а не като висши представители на страна-членка на НАТО и важен партньор на България".

В съобщение от ВМРО-ДПМНЕ отговориха, че СДСМ „отново са изпили хапче, за да забравят миналото си, кои са били, какво са правили и за да се представят за нещо, което не са".

„Ще им припомним какво направиха заедно с приятелите си Буяр (Османи, министър на външните работи в правителството на СДСМ) и Артан (Груби, вицепремиер и минитър за връзите между общностите) за националните интереси на държавата. С Преспанския договор те унищожиха македонската идентичност, а с Договора за добросъседство с България самите те доведоха страната в подчинено положение, което е равносилно на държавна измяна, допускайки и съгласявайки се да преформулираме нашата собствена идентичност и всички нейни детерминанти" се казва в съобщението на ВМРО-ДПМНЕ.

Според Васко Шутаров, ръководил в продължение на пет години Културно-информационния център на Република Северна Македония в София, посещението на Силяновска в София трябва да се счита за историческо, но посланието на "Набуко" не е било напълно разбрано в София.

"Това е една от оперите, които винаги са се изпълнявали в изключително политически нажежени години в историята и винаги са носили надежда за бъдещето и надежда за помирение", казва Шутаров за ТВ Алфа.

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска и министрите на културата и туризма и на външнита работи и външната търговия бяха вчера в София, за да присъстват на представянето на операта „Набуко", която Националната опера и балет в Скопие представи на сцената на Софийската опера и балет. През май в Скопие Софийската опера и балет представи „Валкюра" на Вагнер, на която Силановска присъства и изрази възхищението си от постановката. Преди представлението на „Набуко" в София Силяновска се срещна с българския си колега Румен Радев.

Медиите в Северна Македония припомнят, че това е първата среща на Гордана Силяновска-Давкова с българския ѝ колега, а Румен Радев е получил покана за официално посещение в Северна Македония.

Последното официално посещение на равнище президенти на Република Северна Македония и България беше през 2022 г, когато Стево Пендаровски пристигна на двудневно официално посещение в България.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1321

Водещи новини

Още новини