80-годишен сърбин е арестуван в Косово за предполагаеми военни престъпления

Gettyimages
share

80-годишен сърбин е бил арестуван в западната косовска община Исток по подозрение, че е извършил "военно престъпление срещу цивилното население“, съобщи сръбската телевизия РТС.

Той е задържан в полицията за 48 часа, а съдията по предварителното производство ще вземе решение за по-нататъшната мярка, собщи дирекцията на полицията  в Прищина.

Службата за Косово в сръбското правителство съобщи, че Томислав Пантич е бил арестуван в община Исток, като оцени, че арестът на 80-годишния сърбин потвърждава намерението на министър-председателя Албин Курти "за етническо прочистване на Косово от сърби". Полицията твърди, че заподозреният е извършил различни престъпления, включително грабеж и унищожаване на собственост на цивилни граждани в община Изток по време на конфликта в Косово през март 1999 г. 

Сараево-Белград-Прищина: Балканската обиколка на шефа на ЦРУ цели да провери температурата в региона

Според Службата за Косово в сръбското правителство косовската полиция практически е отвлякла Пантич и той е бил отведен в Прищина, въпреки че е в напреднала възраст.

„Припомняме, че от 2021 г. 71 лица от сръбска националност са арестувани произволно, без основание, в Република Косово, като част от кампания за сплашване с цел да бъдат принудени цели семейства да емигрират от нашата южна провинция или да се обезкуражат да не искат да се върнат в имотите си", се казва в съобщение на Службата за Косово на сръбското правителство, цитирано от БТА.

Водещи новини

Още новини