Председателят на косовския парламент: Диалогът със Сърбия е мъртъв за тази година

  • 16 септември 2024 22:39

  • 230
  • 0
Председателят на косовския парламент: Диалогът със Сърбия е мъртъв за тази година
© Wikipedia

Председателят на косовския парламент Глаук Конюфца коментира днес пред журналисти, че диалогът между Косово и Сърбия в Брюксел е "мъртъв за тази година", съобщава БТА.

Утре в Брюксел следва да се проведе поредният кръг от диалога между Белград и Прищина на ниво главни преговарящи – Бесник Бислими от косовска страна и Петър Петкович – от сръбска.

Запитан дали Косово ще се съгласи да обсъжда в Брюксел проблемите в Северно Косово, Глаук Конюфца каза, че диалогът е мъртъв за тази година.

„С тази структура и както казват на английски с този „set up“, аз смятам, че диалогът е вече мъртъв…нека да видим какво ще стане през 2025 г., но за 2024 г. няма за какво да говорим“, каза председателят на косовския парламент.

Боби Бобев за отношенията Сърбия-Косово: Омагьосан кръг, не се вижда изход

Той посочи още, че заплахите на сръбския президент Александър Вучич не го впечатляват.

В обръщение към нацията на 13 септември президентът на Сърбия Александър Вучич говори за "брутално нападение срещу сръбското население в Косово" и посочи, че Сърбия се намира в трудна правна и политическа ситуация по въпроса за Косово.

Вучич каза, че Косово е най-скъпата дума за всеки сърбин. Говорейки за мерките, които Сърбия ще предприеме, той каза, че "ще се стремим да се върнем към всичко, постигнато в процеса на диалог“.

Председателят на косовския парламент Глаук Конюфца коментира днес, че „всичко, което той (Вучич) е направил, е против конституцията (на Косово) и е нещо, което вече не съществува“. 

„Паралелните структури постепенно биват премахнати в Косово и продължават да бъдат премахвани“, каза Конюфца. Той посочи, че „този процес е в ход и е необходим за утвърждаването на конституционността и държавността на Косово, както и на суверенитета в тази част на страната (Северно Косово)“.

В края на август косовската полиция затвори сръбски паралелни структури в четири общини в Северно Косово, населени предимно със сърби.

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на бившата сръбска провинция. В Косово има общини, публични компании и предприятия, детски градини, начални, средни училища и обществени университети, които се финансират пряко от правителството на Сърбия и които се намират в градовете и населените места, където живее сръбската общност. През 2013 г. в рамките на диалога за нормализиране на отношенията Косово и Сърбия постигнаха споразумение за премахване на паралелните институции, но това споразумение все още не е напълно изпълнено.

Председателят на косовския парламент коментира ситуацията така: „Сега Вучич се опитва да запази това, което вече не притежава. Чрез пресконференцията (обръщението към нацията) той всъщност заплашва Република Косово. Това обаче е заплаха, която, честно казано, не ни впечатлява особено“. 

Конюфца увери, че косовските институции, включително тези, които отговарят за сигурността, работят и няма място за притеснение и страх.

Председателят на косовския парламент коментира и обвинителния акт за нападението в косовското село Банска на 24 септември 2023 г., когато въоръжена група сърби нападна косовски полицаи. При сблъсъка бе убит един косовски полицай и трима сръбски нападатели. 

80-годишен сърбин е арестуван в Косово за предполагаеми военни престъпления

На 11 септември т.г. Специалната прокуратура на Косово повдигна обвинения срещу 45 души, сред които смятаният за лидер на групата – Милан Радойчич, дотогава заместник-председател на най-голямата партия на сърбите в Косово "Сръбска листа", която се ползва с подкрепата на официален Белград.

„Това е обвинителен акт, който, според мен, по отношение на дефинирането на повдигнатите въпроси, е „ударен“. (…) Първата цел на терористичната група беше анексирането на част от Република Косово“, каза Глаук Конюфца.

По думите му „терористичната група“ е имала пълната подкрепа на Сърбия, а целият случай представлява "опит за разрушаване на конституционния ред и националната сигурност на Република Косово“.

По думите на Конюфца въпросната терористична група е замесена в големи финансови престъпления и пране на пари.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
230 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини