Косовски сърбин беше арестуван по обвинения за нападение над журналисти

  • 19 юни 2023 12:05

  • 172
  • 0
Косовски сърбин беше арестуван по обвинения за нападение над журналисти
© Getty images

Полицията в Косово арестува сърбин за нападение над косовски журналисти, съобщиха местните медии, като се позоваха на информация на полицията. Това е поредният сърбин, който бива арестуван в последните седмици след началото на протестите в Северно Косово на 26 май.

Според информация на полицията сърбин с инициалите У. В., жител на село до град Лепосавич в Северно Косово, е бил арестуван рано тази сутрин. Задържането му идва след интензивно разследване и осигуряване на доказателства, че същото лице е участвало в нападенията над журналисти/медии на 16 юни, се казва в съобщение на полицията.

„Ангажиментът и всеотдайността на косовската полиция продължават, за да се запазят обществения ред и сигурност, върховенството на закона и изправянето пред правосъдните органи на заподозрените лица, които нарушават закона и реда“, се казва в съобщението на полицията.

На 16 юни журналисти и оператори от различни косовски медии бяха нападнати, докато отразяваха посещение на министъра на администрацията на местното самоуправление Елберт Красничи в Лепосавич, съобщава албанската редакция на Радио Свободна Европа.

Руски антивоенен активист почина в затвора, твърдял, че го малтретират

По информация на косовската полиция, цитирана от медията, индивиди или криминални групи са нападнали „физически, по брутален начин“ журналисти от различни косовски медии в близост до сградата на общината в Лепосавич.

Асоциацията на косовските журналисти съобщи за общо шестима атакувани косовски журналисти в същия ден и сподели техни кадри от нападенията в Лепосавич на 16 юни.

Според информацията на Асоциацията, публикувана в социалните мрежи, една журналистка е целена с камъни по главата, ръката на друг журналист е „счупена от протестиращите в Лепосавич“, а репортери и оператори са били гонени, при което са претърпели „тежки наранявания по главата и тялото“.

Вчера вечерта премиерът на Косово Албин Курти се срещна с част от ранените журналисти и благодари за смелата им работа и точното предаване на ситуацията в северните косовски общини, като им пожела скорошно оздравяване, пише БТА.

Напрежението между Сърбия и нейната бивша провинция продължава, откакто Косово обяви независимост през 2008 г. Сърбите в Звечан, Лепосавич и Зубин поток в Северно Косово протестират всеки ден от 26 май насам пред сградите на общините, в които бяха избрани албански кметове, след като сърбите бойкотираха местните избори.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
172 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини