В Баку е постигнато решение за приемане на обща тюркска азбука

pixabay
share

Тюркската академия обяви, че Комисията за обща азбука на тюркския свят, създадена от Организацията на тюркските държави (ОТД), е постигнала съгласие по предложението за приемане на обща тюркска азбука, състояща се от 34 букви, съобщава БТА.

В изявление, публикувано от Тюркската академия с централа в Астана, се съобщава, че третото заседание на Комисията за създаване на обща азбука на тюркския свят се е състояло в Баку от 9 до 11 септември в сътрудничество с академията.

Комисията за създаването на обща тюркска азбука бе създадена през 2022 г., за да могат тюркските държави да приемат обща азбука и да ускорят процеса на езиково единство.

Проф. Владимир Чуков: Унгария официално стана наблюдател в Тюркския съвет

В съобщението на Тюркската академия се казва още, че срещата, на която са присъствали членовете на комисията, е приключила успешно.

Основната цел на срещата бе да се финализира работата по проекта за обща азбука на тюркските езици, като се използват натрупаните в тази област знания и двугодишният опит от дейността на комисията, се казва в текста.

На заседанието беше подчертано, че проектът за обща азбука на тюркските езици на латиница, предложен от учени още през 1991 г., е бил обстойно разгледан.

Постигнат бе консенсус по предложението за обща тюркска азбука, състояща се от 34 букви. Всяка буква от предложената азбука представлява различни фонеми, които се срещат в тюркските езици, посочиха още от Тюркската академия.

Разработването на Общата тюркска азбука насърчава взаимното разбирателство и сътрудничество между тюркските народи, като същевременно запазва тяхното езиково наследство, се казва още в съобщението на академията.

Членки на Организацията на тюркските държави са Турция, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан. Туркменистан, Унгария и т. нар. Севернокипърска турска република (СКТР, призната само от Анкара) са със статут на страни наблюдателки. 

Водещи новини

Още новини