Среща на върха на Организацията на тюркските държави в Самарканд

  • 11 ноември 2022 14:38

  • 2779
  • 0
Среща на върха на Организацията на тюркските държави в Самарканд
© личен архив

Коментар  за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма. 

Днес, 11 ноември, в Самарканд, Узбекистан започна среща на върха на лидерите на Организацията на тюркските държави /ОТД/. В събитието участват президентите на Узбекистан, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан и Турция, министър-председателят на Унгария и председателят на горната камара на парламента на Туркменистан.

Според наблюдатели, съобщава вестник „Хюриет“, се очаква да се вземат поредица от решения, с цел

превръщането в дългосрочен план на ОТД  в организация от „европейски модел“.

Ще бъдат подписани протоколи и споразумения, които ще улеснят реализацията на поставената задача. Идеята е да бъде осъществен принципа на пълна свобода на придвижване на стоки, капитали и хора, както и да се достигне до разбирането на „една държава“. Не е ясно какво точно се разбира под последното.

 

На форума ще бъде предадено председателството от Турция на Узбекистан. Очаква се да бъде обсъдено и потенциалното членство на Севернокипърската турска република, която е подала молба за членство на миналогодишната среща на върха на ОТД.

В рамките на проекта „Среден коридор“, съобщава Хюриет, са формирани две отделни тристранни комисии за сътрудничество. Първата е между Турция-Азербайджан-Узбекистан, а втората - Турция-Азербайджан-Казахстан. В тяхната работа ще участват министрите на външните работи, транспорта, търговията и енергетиката.

Турция и Унгария са единствените страни-членки на НАТО, които все още не са ратифицирали договорите за присъединяване на Швеция и Финландия. За разлика от Швеция, по отношение на Финландия Анкара няма резерви. Според Ердоган, доколкото двете страни вървят заедно, то турската страна отлага ратификацията и на двете скандинавски страни. Анкара отстоява мнението, че Стокхолм не е изпълнил меморандума от Мадрид, подписан от трите държави. В него Турция поиска по-сериозно противопоставяне на Швеция на дейностите на ПКК и привържениците на Фетула Гюлен на нейна територия.

На 9 ноември представител на кабинета на Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария, заяви на пресконференция, че

Унгария подкрепя и ще ратифицира договорите за присъединяване към НАТО на двете скандинавски страни.

Това стана след острите критики, които бяха отправени от Германия към Унгария. В същото време въпросният унгарски политик допълни: „Ние се занимаваме с (европейските искания - бел.авт.) едно по едно .... и ако успеем да се споразумеем, Народното събрание ще има време да ратифицира включването на Стокхолм и Хелзинки в НАТО“ Той отрича, че целта е оказване на натиск върху Брюксел. Това стана след като една от партиите на парламентарната опозиция открито заяви, че поведението на управляващата партия в Будапеща цели да изнуди Европейския съюз.    

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2779 0

Свързани новини

Водещи новини