БАН: Българите имат индоевропейски, а не тюркско-азиатски произход

  • 08 септември 2011 18:45

  • 2140
  • 2
БАН: Българите имат индоевропейски, а не тюркско-азиатски произход
© Булфото

Българите имат индоевропейски, а не тюркско-азиатски произход.

Тази теза потвърдиха български специалисти по генетика, провели ДНК изследване на 855 българи и българомохамедани, съобщи БНР.

Учените определят съвременните българи като особен вид славяни, в чийто гени има средиземноморско влияние. Изследваните генетични маркери определят българите като европейски народ. Поставят ни на междинна позиция между средиземноморските и източноевропейските народи, категорична е професор Драга Тончева, ръководител на националния геномен център към Медицинския университет в София.

Една по-особена славянска позиция, която се дължи на натрупаните генетични изменения в нашия геномен пул. Тоест имаме, както средиземноморско влияние, което най-вероятно се дължи на живущите в миналото траки по нашите земи, така и източно влияние, което ние свързваме със славянското и прабългарското влияние, посочи тя.

Генетиката отхвърля тезата, за тюркско-азиатския произход на българите. Оказва се, че и вековете на османско присъствие също не са повлияли на генофонда ни, обясни професор Ангел Гълъбов от БАН.

Тези изследвания показват изключителна отдалеченост от тюрките и отхвърлят категорично схващанията и хипотезите на редица автори, които дълго бяха поддържани без съществени доказателства, за тюркски произход на българите, заяви той.

Резултатите показват, че българите са изключително близко до популациите на съвременните славянски народи, до европейските руси, руснаците, украинците, поляците, словаците, чехите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2140 2

Коментари 2

Добави коментар
Д-р Ефремов

2011.09.11 | 00:31

2
Уважаеми Господа, Кажете процентното съотношение на гените в генофонда ни и ние ще се ориентираме относно произхода си. Определенията азиатско, европейско, средиземноморско влияние нищо не говорят. Хора с гръцка кръв и до днес има по черноморието, но защо изтривате траките, които Хан Аспарух е заварил тук? Защо не изследвате гените на някой прабългарин и на българина - продукткт от асимилацията след 9-10 век (по археологически находки, за каквито въобще не се съобщава)? В публикацията трябваше да намери място признанието на грешката, че имаме азиатски произход. За това някакви журналистчета направиха сериен филм. С удоволствие ще се отзова на поканата Ви да ми направите тест!Разбира се, ако ме устройва цената. Надявам се да не съм татарин, макар че нямам нищо против да съм и такъв.
leylalala

2011.09.10 | 09:58

1
nali govorime na slavianski kakakv turkski vi goni to ba6e yasno

Добави коментар

Водещи новини