Ердоган: Тюркските страни бяха сред първите, помогнали на Турция след земетресенията

  • 16 март 2023 16:38

  • 1202
  • 4
Ердоган: Тюркските страни бяха сред първите, помогнали на Турция след земетресенията
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Тюркските страни бяха сред първите, които помогнаха на Турция след унищожителните земетресения на 6 февруари, заяви днес президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Всичко по темата:
Земетресението в Турция и Сирия 633

Отправихме призив за международна помощ. Тюркският свят бе сред първите, които се отзоваха. Вие не ни оставихте сами в най-трудния момент, каза Ердоган, който говори на извънредната среща на върха на Организацията на тюркските държави (ОТД) в президентския дворец в столицата Анкара, предаде БТА.

Той добави, че тюркските страни са изпратили спасителни екипи и са създали полеви болници.

По време на днешната среща се обсъжда въпросът за формирането на механизъм за сътрудничество и координация в борбата с природните бедствия.

Ердоган заяви още, че по време на миналогодишната среща на върха в Узбекистан организацията е предприела важни стъпки за засилване на търговията.

Президентът изрази увереност, че Организацията на тюркските държави ще заеме "стратегическа роля" в осигуряването на енергийната сигурност, както и за развитието на регионалните транспортни връзки.

Ердоган: В рамките на годината ще бъдат построени 319 000 домове за пострадалите от земетресението

До днес ние успешно реализирахме проекти в Каспийския басейн с държавите от тюркския свят в сферата на добива и транспортирането на петрол, природен газ и при производството на електроенергия, каза Ердоган.

Членки на Организацията на тюркските държави са Турция, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан. Туркменистан и Унгария са със статут на страни наблюдателки.

Предишното наименование на ОТД бе Тюркски съвет, който бе създаден през 2009 г. по инициатива на тогавашния президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев с цел развитие на връзките между тюркските държави.

На днешната среща на върха в качеството на наблюдател е поканена и т. нар. Севернокипърска турска република (СКТР, призната само от Анкара).

Виолета Симеонова
1202 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Тенев

2023.03.17 | 08:08

4
То явно и ние сме тюркси народ.
ЧИ ФУТИТЕ

2023.03.16 | 16:56

3
ДА СЕ ИЗ КО ЛЯТ ДО КРАК!
ИРАН ИМА

2023.03.16 | 16:54

2
ЯДРЕНА ЦЕНТРАЛА, НО НЕМА РАФИНЕРИИ. ЩОТО НЕ ИСКА ДА ИМА :)
ВОЙНАТА Е НА РАСОВА ОСНОВА

2023.03.16 | 16:53

1
ЗАТОВА ИРАН ВНАСЯ ГОРИВА ОТ ИРАК, А СВОИТЕ ГИ ПАЗИ.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини