Турски националисти нападнаха войници от САЩ в Измир

Getty images (архив)
share

Турска националистическа младежка група нападна физически двама американски войници в Западна Турция, съобщиха посолството на САЩ  в Анкара и валийството на Измир. Посочва се, че нападателите са били 15 и са задържани за инцидента, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Валийството в Измир заяви, че членове на Турския младежки съюз, младежки клон на националистическата опозиционна партия Ватан,  са нападнали физически двама американски войници, облечени в цивилни дрехи, в квартала "Конак".

Петима американски войници са дошли на мястото, след като са видели инцидента, както и че полицията се е намесила. Всички 15 нападатели са задържани и е задвижено разследване по случая.

Посолството на САЩ в Турция потвърди нападението и посочи, че американските войници са в безопасност към момента.

„Можем да потвърдим съобщенията, че американски военнослужещи, от борда на кораба Wasp са станали жертва на нападение в Измир днес, и към момента са в безопасност“, посочи посолството.

Турският младежки съюз публикува видео, на което се вижда как група хора притискат на улицата мъж и му слагат бяла качулка, докато скандират слогани.

Групата посочи, че мъжът е войник от американския кораб Wasp. Американското посолство в Анкара отбеляза по-рано днес, че корабът е акостирал на пристанището на крайбрежния град Измир в Егейско море тази седмица.

„Американските войници, които са нацапали ръцете си с кръвта на нашите войници и хиляди палестинци, няма да омърсят страната ни. Всеки път, щом стъпите по тези земи, ние ще ви посрещаме така, както заслужавате“, казаха от Турския младежки съюз.

САЩ ще защитят Израел в случай на иранско нападение

Водещи новини

Още новини