Вучич: Сърбия ще подпише няколко споразумения с Франция

gettyimages
share

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че сръбското правителство работи върху няколко споразумения с Франция преди посещението на френския президент Еманюел Макрон в страната тази седмица, включително върху споразумение за доставки на електроенергия и за закупуване на изтребители „Рафал“ (Rafale), предаде белградската агенция Бета.

На 29 и 30 август се очаква президентът на Франция да бъде на официално посещение в Белград. Той ще има среща с Вучич, с когото ще обсъдят въпроси, свързани с икономиката, здравеопазването, енергетиката, културата и изкуствения интелект.

В интервю за сръбската телевизия „Пинк“ снощи сръбският президент посочи, че Сърбия ще подпише споразумение с френската електрокомпания "Електрисите дьо Франс" (Électricité de France) за доставки на електроенергия. По думите му до десет години Сърбия вече няма да има проблеми с електроенергията.

Вучич отбеляза, че се подготвя и споразумение за закупуване на изтребители „Рафал“ от Франция, но то все още „не е готово“, пише БТА.

Макрон заминава на посещение в Сърбия

Сръбският президент коментира и спекулациите в медиите за възможно споразумение с Франция за складиране на ядрени отпадъци в Сърбия. Той подчерта, че не вярва „някой да е толкова наивен или глупав, за да повярва в това“.

„Не разговаряме за това, имаме закони, които пречат“, посочи той и допълни, че такова споразумение не е в интерес на Сърбия.

Водещи новини

Още новини