Вучич откри здравен център в Република Сръбска, финансиран от сръбската държава

  • 03 септември 2024 10:56

  • 147
  • 1
Вучич откри здравен център в Република Сръбска, финансиран от сръбската държава
© gettyimages

Задължение на Сърбия е да застане до своя народ в Република Сръбска и в добро, и в лошо, каза сръбският президент Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. по време на посещението си вчера в град Станари в босненската Република Сръбска, където беше открит новопостроен здравен център, чието изграждане е финансирано от Белград, предаде ТАНЮГ, цитирани от БТА.

Той заяви, че Сърбия мисли само за мир и икономически растеж и че сръбската държава винаги ще бъде гарант за мира и зачитането на Дейтънското споразумение, но също така и за съществуването и оцеляването на Република Сръбска.

Дейтънското мирно споразумение сложи край на междуетническата война в Босна през1995 година. Според неговите условия страната е разделена на две полуавтономни части – Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация (Федерация Босна и Херцеговина), където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно равнище, включително тричленна мултиетническа президентска институция, съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация. 

„Това е нещо, което никой не може да ни отнеме. Всичко е в съответствие с Дейтънското мирно споразумение. Винаги сме заявявали, че уважаваме Босна и Херцеговина, но също и Република Сръбска и нейната цялост в Босна и Херцеговина“, каза още Вучич при откриването на здравния център в Старани, чието изграждане е финансирано от Белград с 1,8 милиона евро.

„Има много съоръжения на територията на Република Сръбска, в които Сърбия е инвестирала пари. Ние ще продължим да го правим с най-голямо щастие, внимание и любов, и ще продължим да помагаме с каквото можем“, посочи Вучич.

Той допълни, че Република Сръбска и Сърбия никога няма да противоречат на интересите си, нито ще позволят сръбският народ да бъде застрашен и че и двете страни, въпреки натиска, ще продължат да се развиват.

Президентът на Сърбия засегна и темата за ситуацията в Косово, като каза, че сърбите в Косово ще останат да живеят в „южната сръбска провинция“ въпреки желанието на косовския премиер Албин Курти и много други те да изчезнат от тези райони.

Белград не признава обявената през 2008 година независимост на някогашната си област Косово. Двете страни водят диалог с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията си.

Вучич заяви, че политиката на Сърбия е да помага за развитието на Република Сръбска, но и на целия регион, а не да застрашава мира, както и че по време на посещението на френския президент Еманюел Макрон ситуацията в Босна и Херцеговина не е била сред най-важните теми за разговор.

Вучич: Сърбия ще подпише няколко споразумения с Франция

В края на церемонията по откриването на здравния център в Станари на президента на Сърбия беше връчена харта за почетен гражданин на града.

На церемонията по откриването присъстваха президентът на Република Сръбска Милорад Додик, сръбският представител на председателството на Босна и Херцеговина Желка Цвянович, министър-председателят на Република Сръбска Радован Вишкович, министърът на здравеопазването на Сърбия Златибор Лончар и министърът в правителството на Република Сръбска Ален Шеранич, както и директорът на Здравния център Славен Йеринич.

Последвайте канала на

Калина Христова
147 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ха,ха,ха

2024.09.03 | 11:21

1
Ама как, злобее ибания шизофреник Мирослав БЛАЖЕВ-КАТИЛА от Севлиево. ЛЕЖАЛ В ПСИХИАТРИЯТА И ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР. ДАНО ПУКНЕ СКОРО!

Добави коментар

Водещи новини