Ердоган: Турция е готова да построи военноморска база в Кипър, ако е необходимо

Gettyimages
share

Турция е готова да построи военноморска база в Северен Кипър, "ако е необходимо", заяви турският президент Реджеп Ердоган, съобщава БТА, позовавайки се на Анадолската агенция.

"Ако е необходимо, можем да изградим база и военноморски съоръжения на север. Ние също имаме море“, каза президентът на Турция в самолета, с който се върна от Кипър, обвинявайки Гърция, че иска да създаде такава база на острова.

Ердоган посети северната част на Кипър в събота, където Анкара създаде през 1983 г. Севернокипърска турска република (СКТР), призната само от нея, по повод 50-ата годишнина от намесата на турските въоръжени сили на острова.

Ердоган: Разрешаването на кипърския въпрос е възможно само на базата на признаването на две държави

"Ние строим на острова сградата на президентството на Северен Кипър (Севернокипърската турска република – бел. ред) и сградата на Парламента. Те строят военна база, ние строим политическа база," добави той.

Турският държавен глава отново изключи всякакво подновяване на международни преговори за бъдещето на Кипър, освен директно с кипърската гръцка страна.

"Честно казано, не смятаме, че е възможно да започнем нов преговорен процес, без да установим уравнение, в което двете страни да седнат на равна нога и да напуснат масата на равна нога“, каза той.

Накрая той приветства „ценното“ присъствие на опозицията в Никозия в събота, представена от лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП).

„Намирам образа на единство, който представихме като правителство и опозиция, за ценен. Той показа, че каузата на Кипър не е само наша, но и на 85 милиона души“, т.е. на цялото турско население.

През 1974 г. кипърски гръцки националисти и тогавашната управляваща диктатура в Атина искат да обединят Кипър с Гърция, което води до военен преврат на острова. За да предотврати обединението с Гърция, Турция се намесва с военни сили на 20 юли 1974 г. След тези събития островът остава разделен.

Гръцката страна окачествява събитията от преди половин век като инвазия на острова от турските сили, докато турската страна определя случилото се като „Кипърска мирна операция“. 

През 1983 г. в северната част на острова е провъзгласена Севернокипърската турска република (СКТР), която и до днес е призната само от Турция. Турция все още поддържа над 35 000 войници в отцепилата се северна част на острова.

През 2004 г. целият остров е приет в Европейския съюз като държава. Де юре целият остров е член на ЕС оттогава, но правото на ЕС се прилага само в южната част, което означава, че островът е де факто разделен.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис присъстваха вчера поотделно на събития по повод отбелязването на 50-годишнината от двете страни на разделения остров, показвайки подкрепата си за всяка от съперничещите си страни.

Водещи новини

Още новини