Гръцки съд осъди трима мъже за задържане на мигранти във връзка с пожар

getty images
share

Гръцки съд издаде присъда от пет години затвор за трима цивилни мъже, осъществили неофициална надзорническа акция и задържали 13 мигранти и бежанци в ремарке, защото смятали, че са замесени в смъртоносен пожар в североизточната част на страната през 2023 г., съобщиха правни източници в четвъртък, цитирани от Ройтерс, предава БТА

Пожарът в Еврос, най-смъртоносният в Европа през изминалата година, който взе живота на най-малко 20 души, предимно мигранти, е предизвикал антиимигрантски настроения, според гръцката Мрежа за данни за расистко насилие (RVRN), съставена от групи неправителствени организации. Мрежата каза, че атаките на цивилни милиционерски групи срещу мигранти не са нещо ново за региона.

Съдът тази седмица обаче каза, че мотивите на тримата мъже не са били расистки. Това решение на съда, според адвокатите, защитаващи мигрантите, е негативно развитие, което подкопава подобни атаки в държавата.

Евакуираха детска болница и дом за възрастни в Гърция заради пожарhttps://novini.bg/sviat/eu/854920

Първоначално повдигнатите обвинения на мигрантите за умишлен палеж бяха отхвърлени, след като следователите се произнесоха тази година, че доказателствата не са достатъчни, за да подкрепят тези твърдения.

Полицията арестува тримата мъже през август 2023 г. по обвинения в отвличане на 13-те мигранти без документи, главно сирийци и пакистанци, преминали гръцко-турската граница при Еврос, за расово мотивирано нападение, според съдебни документи.

До тези арести се стигна, след като в социалните мрежи се появи видео, показващо мигрантите в ремарке, теглено от джип. Един човек беше чут да казва, че е натоварил ремаркето с "25 парчета" и да призовава цивилните да "съберат" мигрантите, които той обвинява в палеж.

Съдът промени по-ранното обвинение в отвличане на „незаконно задържане“, казаха съдебни източници, цитирани от Ройтерс. Гръцките съдилища не публикуват решенията си незабавно, отбелязва агенцията.

"Това очевидно е негативно развитие", каза Йоанис Падзанакидис, адвокат, представляващ мигрантите. "Броят на расистките престъпления, регистрирани в Гърция, са само върхът на айсберга. Малко от тях стигат до съда, а при още по-малко съдът разпознава расистки мотив".

На тримата мъже е наложено наказание лишаване от свобода, в което те не е нужно да бъдат държани физически в затвора, докато очакват решение на апелативния съд.

Адвокат Михалис Димитракопулос, представляващ двама от обвиняемите, каза, че наложената присъда е строга предвид факта, че мъжете са задържали мигрантите по подозрение, че са подпалвачи, за да ги предадат на полицията.

Повечето от загиналите при пожарите в Еврос бяха мигранти и бежанци, преминаващи от Турция и криещи се в горите.

Водещи новини

Още новини