Цяла нощ огнеборци гасят пожар на границата ни със Северна Македония

  • 12 юли 2024 10:58

  • 740
  • 0
Цяла нощ огнеборци гасят пожар на границата ни със Северна Македония
© Getty Images

Цяла нощ продължава гасенето в обхвата на ДГС Осогово, а в Петрич целта е недопускане на голям пожар от Северна Македония да навлезе у нас. Това съобщават от ЮЗДП.

След като получават сигнал за голям горски пожар в съседната държава, горски служители от ДГС Петрич се отправят към границата. Заедно със служители на РС ПБЗН, те са разположени по държавната граница като целта е да не бъде допуснато навлизането на огъня на територията на България. Опитът на горските служители в подобни ситуации е доказан през годините.

През нощта са предприети действия по запалване на насрещен огън и опожаряване на голи площи, което да спре навлизането на пожара. Рано тази сутрин властите от съседната страна вдигат хеликоптер, за да се огледа мястото. Българските екипи ще останат там, докато е необходимо.

В частна горска територия в обхвата на ДГС Осогово в следобедния ден вчера възниква пожар. Към мястото веднага са изпратени служители на стопанството, които започват борба с огъня. На помощ е изпратен и екип от ДГС Кюстендил, с противопожарен автомобил. Екип на РС ПБЗН също участва в гасенето. Засегнати са 65 декара. Борбата с огъня продължава и към момента като пожарът все още не е локализиран.

Потушени са 205 пожара в страната през изминалото денонощие, един човек е загинал

Намесата на горски служители при гасенето на пожар в държавна горска територия в землището на село Фрошош доведе до бързото му локализиране. В гасенето се включиха служители от стопанствата в Рилски манастир и Дупница, засегнатата площ е 20 декара, от които 10 са с върхово опожаряване. Благодарение на самоотвержените действия на горските са предотвратени по-големи щети за българската гора.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
740 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини