Мицотакис за Северна Македония: Надявам се, че това, което се чу предизборно, няма да се чуе следизборно

Getty Images/Guliver
share

Надявам се, че това, което се чу предизборно, няма да се чуе следизборно, заяви гръцкият премиер Киракос Мицотакис пред телевизия „Алфа“ в коментар за убедителната победа на ВМРО-ДПМНЕ на парламентарните и президентски избори в Северна Македония, които се произведоха на 8 май.

„Следя с безпокойство някои от изявленията на представители на ВМРО-ДПМНЕ и ще изчакам официалната позиция на кандидата за премиер, за да видя как ще спомене наименованието на страната си. Лично аз не бях съгласен с Преспанския договор. Приех обаче споразумението в рамките на приемствеността в държавата и признах, че въпреки несъгласието си съм длъжен да го зачитам Искам да се надявам, че това, което се чу предизборно, няма да се чуе и следизборно. Ако това се случи, ще имаме проблеми“, заяви Мицотакис.

"Политико": Изборните резултати в РСМ може да съживят напрежението с България и Гърция

По време на предизборен дебат победителката на президентските избори Гордана Силяновска заяви, че няма да „сваля табелите пред институциите”, но и категорично няма да използва конституционното име на страната Северна Македония. „Няма да използвам „Северна”, ще видим последиците”, заяви Силяновска.

В четвъртък външният министър на Гърция Йоргос Герапетритис каза, че се надява да няма промяна във външната политика на Скопие. „Необходимо е точно прилагане на Преспанския договор“, каза външният министър и допълни, че европейският път на Северна Македония минава през спазването на постигнатото през 2018 г. споразумение, по силата на което страната промени името си от "Република Македония" на "Република Северна Македония", отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини