Гордана Силяновска-Давкова е новият президент на Северна Македония

  • 09 май 2024 07:25

  • 1639
  • 4
Гордана Силяновска-Давкова е новият президент на Северна Македония
© Novini.bg/Canva

Северна Македония ще има президент жена за първи път. При 99% обработени протоколи Гордана Силяновска-Давкова, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, печели малко над 65% от гласовете. 

Досегашният президент Стево Пендаровски, издигнат от Социалдмеократическия съюз, събира малко над 29% подкрепа. ВМРО-ДПМНЕ печели и парламентарните избори с 43,23 процента подкрепа на този етап. 

На първия тур Силяновска-Давкова събра почти два пъти повече гласове от Пендаровски при избирателна активност от 50%.

За парламентарните избори са регистрирани 17 партии и коалиции. Право на глас имат над 1,8 млн. граждани на страната. Избирателната система е пропорционална, като Северна Македония е разделена на шест изборни района, всеки от тях излъчва по 20 депутати.

Гордана Силяновска води в президентската надпревара в Северна Македония

Темите по време на предизборната кампания край Вардар включваха спекулации от страна на македонските политици за това какво ще се случи след изборите – дали ще бъдат запазени идентичността, историята и езикът на Северна Македония. Такъв беше слоганът на най-голямата опозиционна партия в страната – ВМРО-ДПМНЕ, която обеща на избирателите, че ако гласуват за нея, ще се чувстват като горди македонци, пише бТВ.

Досегашните управляващи от Социалдемократически съюз на Македония, които подкрепят Стево Пендаровски, пък ясно обясняваха на своите избиратели, че няма как да се мине по пътя към Европа без вписването на българите в преамбюла на конституцията на РСМ и трябва да бъдат направени отстъпки.

Убедителната победа на ВМРО-ДПМНЕ на изборите „2 в 1“ в Северна Македония означава коренна промяна на управлението на страната.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1639 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.09 | 09:51

4
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.05.09 | 09:07

3
Македонска гнусна маймуна!!!!
що е маке все е говно

2024.05.09 | 08:35

2
ха, ха, ха - с Пендаровски макетата бяха далеч от ЕС а със тази дърта чанта ще гледат Европа през крив макарон.
España

2024.05.09 | 08:21

1
Тази жена си говори чист сръбски, но както всички в тази държава, едните на сръбски , другите на македонски, третите на някаква смесица. Прав е Любчо Георгиевски, ще си се върнат пак в Сърбия с тази жена. Да им е честита. На нас също старите нови мутри, които "оправят" България от 35 години.

Добави коментар

Водещи новини