Тагарев за "сръбската заплаха": КейФОР е там не за да воюва със сръбската армия

Булфото, архив
share

Медиите може би не обръщат достатъчно внимание на сръбската заплаха, но мога да ви уверя, че на всички срещи във формати ЕС и формати НАТО ситуацията със сигурността на Западните Балкани е един от обсъжданите въпроси. Това каза на брифинг министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев.

„Работим с нашите съюзници, за да гарантираме по-високо ниво на стабилност и сигурност в Западните Балкани. Бъдете спокойни, въпросът е на нашето внимание като специалисти в областта на отбраната и сигурността“, добави той.

Тагарев обясни, че мисията на НАТО в Косово – КейФОР, е не да воюва със сръбската армия, а да гарантира сигурността и стабилността в Косово. „Ако има механизми, които могат да са задействани, те са при повишаване на рисковете за сигурността“, уточни министърът в оставка.

Мнозинството от българите подкрепят принадлежността към НАТО, сочи проучване на алианса

На въпрос дали е получил индикации, че ще остане министър и в правителството, ръководено от Мария Габриел, Тагарев отговори: „Решението ще се вземе от политическите сили, които подкрепят идеята изобщо да има редовен кабинет. Надявам се, каквото и да е решението и който и да е министър на отбраната, да получи необходимата парламентарна подкрепа, за да може да изпълнява своите задължения“.

Водещи новини

Още новини