Турското министерство на здравеопазването представи петгодишен план за общественото здраве

pixabay
share

Турското министерство на здравеопазването представи петгодишна пътна карта за общественото здравеопазване, пише днес в. „Хюриет“.

Пътната карта обхваща периода от 2024 г. до 2028 г. и включва пет основни цели. Планът включва различни точки - от гарантиране на правото на здравословен живот на всеки гражданин до подобряване на услугите за здравеопазване, борба със затлъстяването и пристрастяването към различни храни и напитки, както и обслужване на лица със специални нужди и възрастни хора.

Основната цел на плана е насърчаване на здравословния начин на живот. Специални усилия ще бъдат насочени към борбата със затлъстяването както при децата, така и при възрастните.

Рамазанът в Турция ще протече на фона на местния вот

По последни данни на министерството на здравеопазването 11,4 на сто от децата в началните училища се сблъскват с проблема, свързан със затлъстяване. Със същия проблем се сблъскват и 29,1 от хората на възраст над 15 години. Пътната карта на министерството предвижда да намалее съществено броят на хората, страдащи от наднормено тегло.

В този контекст ще бъдат предприети съвместни усилия със съответните институции за приемане на нови законодателни разпоредби, с което етикетите върху храните ще станат по-разбираеми за потребителите.

Инициативите ще включват намаляване на продажба на храни в високо съдържание на сол, намаляване на консумацията на продукти, съдържащи трансмазнини и много захар, както и регулиране на рекламирането на такива продукти.

Водещи новини

Още новини