Турция планира нова военна операция в Северен Ирак срещу ПКК

  • 07 март 2024 12:39

  • 217
  • 1
Турция планира нова военна операция в Северен Ирак срещу ПКК
© Gettyimages/архив

Турция може да проведе нова мащабна сухопътна операция в Северен Ирак срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) през лятото със съгласието на Багдад и Ербил, пише днес в. „Хюриет“, предаде БТА.

В материал на коментатора Абдулкадир Селви се припомня наскорошно изявление на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който заяви, че страната ще "реши окончателно въпроса за сигурността на границата с Ирак през лятото".

Това изявление бе възприето от медиите като сигнал за подготовка на нова трансгранична операция. Селви отбелязва, че военните операции от серията "Лапа" в Ирак са започнали през 2019 г., а продължението им „Лапа-Ключ“ стартира през април 2022 г.

В материала на „Хюриет“ пише, че Турция е постигнала споразумение с "централното ръководство на Ирак и администрацията в Ербил (столица на автономния район Иракски Кюрдистан). 

Турската армия планира сухопътните сили с помощта на авиацията да унищожат всички обекти на бойците в Северен Ирак и да осигурят пълна охрана на 378-километровата граница, посочва изданието.

По протежение на границата се предвижда да бъде създадена зона за сигурност, простираща се в дълбочина до 40 километра. Очаква се иракското централно правителство и Ербил да предоставят разузнавателна подкрепа и да предприемат действия срещу ПКК в Сулеймания и Синджар. Преди новата операция се планира да се финализира укрепването на турските военни бази и гарнизони в региона. Този процес е в ход от няколко месеца, посочва „Хюриет“.

Отбелязва се също така, че турското външно министерство, националното разузнаване и министерството на отбраната са провели серия от разговори с Багдад и Ербил за постигане на определени споразумения по антитерористични въпроси. 

Освен това Селви пише, че министърът на външните работи Хакан Фидан и ръководителят на националната разузнавателна служба МИТ Ибрахим Калън обсъждат въпроси, свързани с предстоящата операция в Ирак, както и с присъствието на американските войски в Ирак и Сирия по време на контакти в САЩ.

Анкара многократно е заявявала, че е неприемливо Вашингтон да подкрепя кюрдските формирования в тези страни, което вреди на националната сигурност на Турция.

ПКК води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. и се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Десетки хиляди са загиналите в конфликта.

Бойците от ПКК имат бази в Северен Ирак и са активни в Северна Сирия.

Последвайте канала на

Десислава Станева
217 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.07 | 17:13

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---->> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини