Оливер Вархей: ЕС направи исторически избор, започвайки преговори за присъединяването на Сърбия

Булфото (архив)
share

Европейският комисар за разширяването Оливер Вархей заяви днес, откривайки Европейската седмица на възможностите, че присъединяването на Сърбия към ЕС е стратегически план, който е еднакво важен и за Сърбия, и за европейската общност, съобщи Танюг.

Вархей каза, че ЕС е направил исторически избор, когато е започнал преговори за присъединяването на Сърбия.

"Сърбия избра да бъде част от алианса на силните и проспериращи страни, а ЕС направи исторически избор, когато започна преговори за присъединяването на Сърбия. Вече сме направили план за подкрепата на Сърбия на този път и развихме икономически инвестиционен план, чрез който са определени девет милиарда евро в грантове и 30 милиарда евро в регионални инвестиции, за да подобрим транспортната, дигиталната и енергийната инфраструктура", заяви еврокомисарят.

Той добави, че реализацията на този план върви според очакванията и подчерта, че проектът за железопътна линия Белград - Ниш е важна инвестиция, подкрепена от ЕС с 2,2 милиарда евро, предава БТА. 

"ЕС подкрепя Сърбия и когато става въпрос за енергийната криза, осигурихме пакет помощ за Западните Балкани в размер на 1 милиард евро, а първата половина от тази сума е в подкрепа на застрашените домакинства, която Сърбия вече получи. Застрашените граждани, с помощта на правителството на Сърбия, забелязаха тази подкрепа чрез намаляване на сметките им за ток", каза Вархей.

Ето колко от сърбите подкрепят членството на страната си в ЕС

Той добави, че има допълнителни средства в подкрепа на диверсификацията на Сърбия, за да стане енергийно независима. Европейският съюз още отсега е най-големият инвеститор и търговски партньор на Сърбия, заяви Вархей, като подчерта, че ползите от това партньорство са взаимни. 

По време на Седмицата на възможностите ще бъдат представени възможностите за сътрудничество на Сърбия и Европейския съюз в областта на икономиката и бизнеса, спорта, културата, медиите, образованието и други области.

Водещи новини

Още новини