Бербок обеща подкрепата на Германия за стремежа на Грузия за членство в ЕС

  • 24 март 2023 16:13

  • 262
  • 0
Бербок обеща подкрепата на Германия за стремежа на Грузия за членство в ЕС
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Германската външна министърка Аналена Бербок обеща днес подкрепа на Грузия в нейния стремеж за присъединяване към Европейския съюз, но призова за още реформи за установяване на демократични стандарти и свобода на медиите, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Вратата за статут на кандидат в ЕС е широко отворена“, каза Бербок след разговори с грузинския външен министър Иля Дарчиашвили в Тбилиси.

Според нея сега грузинското правителство има задачата да „преодолее поляризацията, да възстанови доверието и решително да предприеме предстоящи стъпки към реформи“, след като управляващите оттеглиха по-рано този месец спорен законопроект за чуждестранните агенти, предизвикал улични протести.

След мащабните протести: Управляващите в Грузия оттеглиха спорния законопроект

Бербок отбеляза с одобрение гласуванията на Грузия в подкрепа на резолюциите на ООН, осъждащи войната на Русия срещу Украйна.

Дарчиашвили каза, че присъединяването към ЕС е „непоколебима воля на грузинския народ“ и че правителството работи усилено, за да изпълни критериите, зададени от Европейската комисия.

ЕС предостави на Украйна статут на кандидат наред с Молдова през юни миналата година, но заяви, че Грузия трябва да изпълни определени условия, за да получи подобен статут.

ЕС призовава за намаляване на политическата поляризация, съдебни реформи, създаване на орган за борба с корупцията, по-голяма медийна свобода и ограничаване на властта на олигарсите. Предвижда се ЕК да представи през октомври доклад за ситуацията.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
262 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини