Словения изрази подкрепата си към Босна и Херцеговина за членство в ЕС

  • 13 януари 2023 16:26

  • 255
  • 1
Словения изрази подкрепата си към Босна и Херцеговина за членство в ЕС
© Туитър
Слушай новината Слушай новината

Словения подкрепя европейския път на Босна и Херцеговина, заяви днес словенският външен министър Таня Файон на съвместна пресконференция в Сараево с Бисера Туркович, министър на външните работи на Босна, предаде агенция Фена.

Визитата на Файон е първото официално посещение на европейски представител в Босна и Херцеговина, след като страната получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз.

„Разговаряхме за опитите за задълбочаване на разделението в Босна и Херцеговина, противно на европейските ценности. Надяваме се, че този разрив ще бъде преодолян“, каза Туркович и добави, че словенският външен министър е сред хората, които са давали на Босна надежда за европейско бъдеще с изявленията си в Европейския парламент.

Файон и Туркович оцениха, че икономическите отношения между двете страни са добре развити, а Словения е на четвърто място сред най-значимите външнотърговски партньори за Босна.

Словения подаде ръка и е насреща да предложи експертна помощ на Босна и Херцеговина, която по пътя към ЕС ще се срещне сериозни предизвикателства в процеса на вътрешните реформи.

"Възползвайте се от възможността, която ви е предложена, от ръката на Европейския съюз, която ви е подадена, а от Босна и Херцеговина зависи колко силно ще стисне тази ръка“, каза Файон.

Босна и Херцеговина получи статут на кандидат за членство в ЕС

Тя добави, че след като Босна е получила статут на страна кандидат за членство, сега институциите в Босна и Херцеговина трябва да изпълнят 14 приоритетни задачи, които е определила Европейската комисия и които ще направят възможно началото на преговорите по присъединяване.

Файон подчерта, че особено важни са промените в областта на правосъдието и свободата на медиите.

Очаква се словенският външен министър да посети и Косово на 16 януари, за да обсъди ситуацията в региона, предаде агенция ТАСС, позовавайки се на словенската СТА.

Файон ще се срещне с министъра на външните работи на Косово Доника Гървала, с президента Вьоса Османи и с министър-председателя Албин Курти.

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Американец

2023.01.13 | 17:25

1
Всички в ЕС и НАТО да останат лошите руснаци сами с Китай

Добави коментар

Водещи новини