Противниците на правителството в Белград блокираха основната магистрала на Сърбия

  • 30 юни 2023 22:38

  • 1017
  • 0
Противниците на правителството в Белград блокираха основната магистрала на Сърбия
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Противниците на сръбското популистко правителство днес блокираха основната магистрала на Сърбия в рамките на продължаващите от седмици протести, които започнаха след масовите стрелби в началото на май, включително първото в историята на балканската страна масово убийство в училище, съобщава БТА.

Протестиращите настояват за оставките на висши служители в сферата на сигурността в Сърбия и за отнемане на лицензите за излъчване на проправителствени медии и таблоиди, които редовно огласяват материали с насилие и в които гостуват престъпни фигури и военнопрестъпници.

Политиците от опозицията и техните поддръжници се движеха бавно към Белград с няколко десетки автомобила по магистралата север-юг, след което спряха и паркираха в столицата на страната, като по този начин спряха движението в двете посоки. Не се съобщава за инциденти.

Премиерът на Косово се обърна към сърбите в страната на родния им език и заяви: Не искам война

Блокадата на магистралата беше последната от поредицата улични демонстрации, започнали след двете масови стрелби на 3 и 4 май, при които загинаха 18 души, а други 20 бяха ранени, много от които ученици от белградско основно училище.

Подобна блокада на пътя беше организирана днес и в град Нови Сад. 

Популисткият президент на Сърбия Александър Вучич игнорира исканията на протестиращите и заклейми лидерите на протестите като "хиени", които искат смъртта на него и семейството му, отбелязва Асошиейтед прес. 

За утре е планирано протестно шествие към проправителствената телевизия "Пинк". Протестиращите твърдят, че контролираните от държавата медии са отговорни за културата на насилие, която се наложи в Сърбия от войните на Балканите през 90-те години на миналия век, при които загинаха над 100 000 души.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1017 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини