Министър Милков: Ще търсим съдействие от страна на Турция за случилото се с граничния полицай

Нова телевизия
share

Нашите отношения бяха преминали през период, които днес могат да се окачествят като „сложни“. Имаме интерес да върнем един позитивен дневен ред в двустранните отношения между България и Република Северна Македония – нещо, което през последните месеци чувстваме, че се е загубило. Това заяви министърът на външните работи Николай Милков по време на брифинг на Министерство на външните работи, на който присъства и външният министър на РСМ Буяр Османи.

Външният ни министър поясни, че срещата с колегата му е с цел да се преодолее непозитивната атмосфера в двустранните отношения.

„Наред с въпросите, които обсъдихме за съществуващи пречки, които трябва да преодолеем – ситуацията с клубовете, с вписването на българите в конституцията, ние се спряхме и на положителните неща в нашите двустранни отношения, които останаха в сянка. Тук мога да спомена постигането на стокообмен в размер на над 1 млрд. - досега не е имало такъв стокообмен между нашите държави, което показва едно взаимно проникване на икономиките на нашите две държава“, допълни още Милков.

Той отбеляза и стъпките, които ще доведат до допълнително увеличаване на търговски обороти в бъдеще, както и ролята на България като газов хъб на Балканите в последно време, като в тази връзка бе подписано споразумението за междусистемно свързване за Кюстендил-Жиндилово.

„Ние работихме на различни нива с Европейската комисия, включително президентът на републиката, както и аз като външен министър, работихме енергийният пакет да включва не само дългосрочни и средносрочни мерки, но също така и един непосредствен пакет от средства, който да покрие настоящите нужди на страните от Западните Балкани през предстоящия зимен тежък период“, каза още той.

Двата български културни центъра в Северна Македония трябва да сменят имената си

На въпрос относно инцидентът с граничния полицай на границата ни с Турция, министърът заяви: „В момента все още се полагат усилия за точно изясняване на това какво се е случило. Междувременно обаче зам.-министър Константин Коджабашев покани на среща посланикът на Република Турция в София, на която ще потърсим съдействие от страна на Турция и ако трябва ще предложим съдействие за общи действия по изясняването на случая. Изказвам искрени съболезнования на близките на загиналия, както и да поема ангажимента, че ще бъдете информирани за всичко, което научим от страна на Турция.“

Водещи новини

Още новини