България и Северна Македония подписаха споразумение за междусистемна свързаност

  • 31 октомври 2022 13:46

  • 583
  • 2
© Novini.bg

Българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" и операторът на газопреносната система на Република Северна Македония "ГА-МА" подписаха споразумение за междусистемно свързване за точката Кюстендил/Жидилово. Така Северна Македония ще получи възможност за диверсификация на газовите доставки.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1293

Документът беше подписан в присъствието на министъра на енергетика Росен Христов, министъра на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши и посланик Агнеса Руси.

Подписаното споразумение е плод на труда между двете компании и нашите правителствата. Това е един момент, в който РСМ ще има допълнителни възможности за диверсификация на източниците и доставчиците на природен газ. Това е продължение на доброто сътрудничество между двете държави, бе заявено от българска страна.

Северна Македония отнесе 10 000 евро глоба за освиркването на българския химн

Колегите от Северна Македония ще получат възможност да се възползват от алтернативни източници, вкл. втечнен природен газ от терминалите в нашите съседни държави, и също така възможност да съхраняват природен газ в хранилището на "Булгартрансгаз", бе разяснено още на срещата.

От Северна Македония пък бе отбелязано, че това е "исторически ден" за двете държави.

Последвайте канала на

Владимир Василев
583 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гоце Делчев

2022.11.02 | 13:25

2
Храни куче та да те лае.
Гоце Делчев

2022.11.02 | 13:24

1
Храни куче

Добави коментар

Водещи новини