Али Ахмети: Нищо лошо няма да се случи, ако впишем българите като конституционна категория

Novini.bg
share

Нищо лошо няма да се случи, ако впишем българите като конституционна категория, каза лидерът на ДСИ Али Ахмети на пресконференция след среща вчера с българския премиер Кирил Петков в парламента, съобщават македонските медии.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1241

Говорих много открито за това с Петков. Ние сме изцяло ангажирани да зачитаме и да не отричаме ничие право да декларира, без натиск, как се чувства, това да бъде отразено в Конституцията.

Пендаровски: Кирил Петков е нетрадиционен политик и оптимист в политиката

Мисля, че нищо лошо няма да се случи на държавата, ако приемем българското малцинство като конституционна категория. Важно е да започнем преговори за членство в ЕС, защото така изграждаме сигурно бъдеще. Рамковото споразумение обхваща всички малцинства, живеещи тук, и със сигурност чрез промените, които могат да бъдат направени, само ще укрепим нашата страна и европейските стандарти и разнообразие.

Ще имаме представителство на хърватите и черногорците, които също са поставили въпроса да бъдат представени в Конституцията на Република Македония. За да се случи това, са необходими смелост и добра воля от всички - и парламента, и неправителствения сектор, и медиите, каза Ахмети, като подчерта, че това е важна стратегия за започване на преговорите с ЕС.

Обществеността знае, че различията между Скопие и София досега са се оказали пречка, но днес видях воля в министър-председателя на България този въпрос да има епилог и колко скоро може да се намери взаимно приемливо решение и за двете страни. Трябва да започнем преговорите за членство през юли тази година, каза лидерът на ДСИ.

На срещата с Кирил Петков Ахмети е подчертал, че двете страни трябва да намалят напрежението и да говорят много открито по теми, които изискват решение, но трябва да се работи не с емоции, а рационално.

Барлакоски: С посещението на Петков в Скопие започнаха да се рушат бариерите между РСМ и България

Попитан дали са говорили и за македонско малцинство в България, Ахмети каза, че не е говорил за реципрочност, защото "ние сме в ситуация, в която трябва да управляваме внимателно, защото е стратегически интерес на страната ни да има сигурност и функционална стабилност".

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1241

Водещи новини

Още новини