Русия бави доставките на "Спутник V" за Северна Македония заради Алексей Навални?

Getty (архив)
share

Русия бави доставките на ваксината срещу коронавирусната инфекция "Спутник V" за Северна Македония, предаде "Блумбърг.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Американската информационна агенция се позова на двама високопоставени служители в Европейския съюз, пожелали анонимност. Според чиновниците в Брюксел Москва е започнала да задържа доставките на препарата заради това, че правителството в Скопие е подкрепило декларацията на 27-те, осъждаща ареста на критика на Кремъл Алексей Навални и въвеждането на санкции срещу руски физически и юридически лица заради ефективната присъда на опозиционера.

От балканската страна са казали, че е имало забавяне на доставки и от Москва са отговорили следното: В момента изпитваме проблеми с производството заради повишеното търсене на препарата.

Представител на Руския фонд за преки инвестиции (институцията, финансирала разработването на "Спутник V") от своя страна е заявил, че доставките са вървели по план. "Когато става дума за здравето на хората, ние не се водим от политически мотиви", е казал говорител на Фонда.

Зелена светлина в САЩ за ваксиниране на 12-годишни с „Пфайзер“

"Балканската държава одобри използването на руската ваксина на 7 март 2021 г. По-късно Скопие и Москва подписаха договор за доставка 200 000 дози. Първите 3000 пристигнаха в Северна Македония през март и април", посочи още Блумбърг.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини