Русия: Надяваме се, че Турция ще спазва ангажиментите си към Св. София

Getty (архив)
share

"Ние искрено се надяваме, че Турция ще спазва своите ангажименти, поети към запазването на статута на истанбулския храм "Света София" като паметник на световното културно и историческо наследство", това е казал руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС.

Според първия дипломат на Москва паметникът на културата в града на два континента е играел важна роля в духовния живот на много негови съграждани. "Ние изразяваме нашата надежда, че Анкара, както нееднократно е заявявала, ще се ръководи от декларираните от нея принципи за религиозна толерантност и ще изпълнява поетите ангажименти за открит достъп до сградата на представители на всички вероизповедания", е допълнил той в обширно интервю за Атинската македонска информационна агенция, дадено във връзка със стартираща днес негова официална визита в Гърция.

Лавров е посочил още, че Руската федерация редовно е изпращала своите позиции по отношение на "Света София" на ръководните органи на Република Турция.

Министърът на външните работи също е подчертал важността на мониторингова мисия на експерти от ЮНЕСКО (организация в рамките на ООН, насърчаваща сътрудничеството между държавите в областта на образованието, науката, културата и комуникациите).

"Надяваме се, че резултатите от инспекцията, проведена от 5 до 9 октомври, ще бъдат предоставени оперативно на властите в Турция и те ще бъдат ще бъдат взети под внимание от страна на ръководните фактори в тази държава", е казал още Лавров.

Да, припомним, на 10 юли 2020 г. висшият административен съд на Турция е отменил решение на министерския съвет от ноември 1934 г. за даване на статут на музей на храма "Света София", който е бил построен през шести век като църква, а след превзимането на Констинтипонол (Цариград) от османците на 29 май 1453 г.- превърнат в джамия.

Вижте заповедта на Ердоган, с която "Света София" става джамия!

Турският президент Реджеп Ердоган часове след решението на магистратите е подписал документ за превръщането на музея в мюсюлмански молитвен дом.

Водещи новини

Още новини