ЕСПЧ осъди Русия заради физик

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) осъди днес Русия, постановявайки, че процесът срещу физика Валентин Данилов през 2004 г. за издаване на държавна тайна, на който ученият бе осъден на затвор, "не е бил безпристрастен", предаде Франс прес.

С единодушие седемте съдии на съда в Страсбург постановиха, че съставът от съдебни заседатели, признали физика за виновен, повдига "известни обективни проблеми с безпристрастността", и че невъзможността обвиняемият да поиска разпитване на свидетели е "нарушило правото му на справедлив процес".

Хванаха най-търсения убиец в Русия

През 2004 г. Валентин Данилов, известен физик, оглавявал Центъра по термодинамика в Красноярск, заподозрян в разкриване на държавна тайна в рамките на сътрудничество с китайски университетски преподаватели, беше осъден на 13 години затвор за държавна измяна. Данилов твърдеше, че въпросната информация е била на разположение в общодостъпни източници. Той се оплака, че процесът срещу него е пристрастен и несправедлив.
С решението си съдът в Страсбург констатира нарушение от страна на Русия на чл. 6 от Европейската конвенция за правата на човека, гарантиращо правото на справедлив процес, информира БТА.

Коментари

  1. 2020.12.02 | 13:48
    ЕСПЧ - е@ете си пи@ката (ч)лелина. И кой го е избрал този съд!? Банда престъпници за да им пази за@ниците...
  2. 2020.12.01 | 17:36
    тоя съд не е признат от рф, тъй, че това нищо не значи. сащ също не са го признали и не важи на тяхната територия и за техните граждани. иначе звучи много помпозно.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет