Пакистанското правителство се разграничи от обявлението на Гулам Билур

share

Пакистанското правителство се разграничи от предложение на министъра на жп транпспорта. Премиерът на Пакистан Раджа Первез Ашраф осъди изявлението.

Гулам Билур обяви, че дава 100 000 долара за главата на режисьора на антиислямския филм "Невинността на мюсюлманите". Наградата беше предложена ден след като в Пакистан загинаха 21 души при протести срещу филма.

Приканвам талибаните и братята от "Ал Кайда" да се присъединят към мен в тази свещена мисия, каза Гулам Ахмад Билур.

Това не е политиката на правителството, реагира веднага говорител на пакистанския премиер. От партията на Билур, коалиционен партньор, също се дистанцираха от него, като уточниха, че това е личен коментар на министъра.

Протестите срещу филма бяха особено ожесточени в петък. След молитвата демонстрациите в Карачи и Пешавар бяха последвани от сблъсъци с полицията. В Бангладеш протестите прераснаха в обща стачка. Повечето училища, офиси и магазини затвориха.

Неделя обикновено е работен ден за страната, където живеят 153 милиона души. 90 процента от тях са мюсюлмани, съобщи БНТ.

В същото време властите във Франция задържаха мъж, който призовал към отмъщение за карикатурите на пророка Мохамед във френското издание Шарли Ебдо. Арестуваният призовал в интернет директорът на вестника да бъда обезглавен. Очаква се да му бъде повдигнато обвинение.

Водещи новини

Още новини