Над 11 000 животни ще бъдат умъртвени заради птичи грип в Стряма

  • 29 септември 2024 15:52

  • 1031
  • 2
Над 11 000 животни ще бъдат умъртвени заради птичи грип в Стряма
© Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на птичи грип в птицевъдна ферма в село Стряма, община Раковски. 

В нея се отглеждат 6 842 фазана, 375 диви американски пуйки и 3 750 яребици.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата Стряма, Калековец и Трилистник. 

В 10-километровата наблюдавана зона влизат още Раковски, Момино село,  Ясно поле,  Динк, Крислово, Калековец, Труд,  Желязно, Войводиново, Скутаре,  Рогош, Маноле, Манолско Конаре, както и Пловдив. 

С цел ограничаване на болестта и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта.

БАБХ констатира огнище на птичи грип в хасковското село Константиново

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве, пише БНР. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1031 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.09.29 | 18:21

2
Бъдете алфа мъжки на всяка възраст! Уникално нещо, което ще ви помогне да задоволите всяко момиче, вижте какво може-----> shout.to/maxpro

2024.09.29 | 18:16

1
Ахъм ,птичи грип ...H5N1....ами за вносните си платиха вече ...пари не връщаме ... Нека има да яде народа ....кво да се прави ,нали искаха вносни стоки едно време сега ревътза нашенско както е било едно време ....

Добави коментар

Водещи новини