Пакистанският премиер предложи инициативата "Един пояс, един път" да бъде разширена

gettyimages
share

Пакистанският премиер Шехбаз Шариф призова днес китайската инициатива "Един пояс, един път" да бъде разширена, за да бъде засилено регионалното сътрудничество, предаде Ройтерс.

Той се изказа на среща на правителствените ръководители на страните от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), която се провежда в Исламабад и в която участват представители на 11 страни, сред които домакинът Пакистан, Китай, Русия и Индия.

В срещата участват седем премиери, сред които китайският Ли Цян.

"Знакови проекти като инициативата "Един пояс, един път" на президента Си Цзинпин . . . трябва да бъдат разширени с фокус върху развиването на пътищата, влаковите линии и дигиталната инфраструктура, които засилват интеграцията и сътрудничеството в нашия регион", каза Шариф на срещата, която председателства.

Инициативата "Един пояс, един път", която е на стойност 1 трилион долара, е план за глобални инфраструктури и енергийни мрежи, който бе стартиран преди едно десетилетие и чиято цел е да бъде свързана Азия с Африка и Европа по суша и вода.

Опонентите на Пекин възприемат "Един пояс, един път" като средство, с което Китай разпространява геополитическото си и икономическо влияние.

Западните страни, посредством платформата Г-7, миналата година обявиха планове на стойност 600 млрд. долара, с които да бъде развивана конкукурентна инфраструктура.

Критиките срещу "Един пояс, един път" включват още твърдения, че създава непосилна задлъжнялост за развиващите се страни, пише БТА.

Най-малко 20 души убити при нападение срещу миньори в Пакистан

Икономическият коридор Китай-Пакистан е част от "Един пояс, един път", като Пекин инвестира милиарди долари в Пакистан за създаването на пътна инфраструктура, стратегическо пристанище и летище.

Шариф каза, че коридорът "Китай-Пакистан" ще допринесе за засилване на сътрудничеството. Той отбеляза, че 40% от световното население живее в десетте страни, които са пълноправни членове на ШОС.

Водещи новини

Още новини