Блокират пакистанската столица заради китайския премиер

  • 14 октомври 2024 12:56

  • 159
  • 0
Блокират пакистанската столица заради китайския премиер
© Getty Images, архив

Столицата на Пакистан, Исламабад, беше под строга охрана от понеделник, когато китайският премиер Ли Цян пристигна за участие в срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Това е първото посещение на китайски премиер в Пакистан от 11 години насам, като премиерът на Пакистан, Шехбаз Шариф, го посрещна лично на летището, предава "Ройтерс".

Пакистанското правителство обяви тридневен официален празник в Исламабад, затваряйки училища и бизнеси, като на улиците са разположени големи контингенти от полиция и паравоенни сили. Армията отговаря за сигурността в Червената зона на столицата, където ще се проведат повечето от срещите.

Заплахата за сигурността е повишена, особено след убийството на двама китайски инженери и разстрела на 21 миньори. Тези инциденти предизвикаха тревога преди започването на срещата на върха на SCO, в която ще участват високопоставени представители от девет страни-членки, включително Китай, Индия, Иран и Русия, пише news.bg.

Китайският президент се срещна с премиерите на Испания и Норвегия

Освен участие в срещата, Ли Цян ще остане в Пакистан за четиридневна двустранна визита, по време на която ще обсъди икономически и търговски връзки, както и сътрудничество по проекта за Китайско-пакистанския икономически коридор (CPEC). В рамките на визитата Ли ще открие новото международно летище в Гуадар, финансирано по линията на CPEC.

Междувременно в Северозападен Пакистан въоръжени нападатели атакуваха и убиха трима полицаи в окръжен полицейски щаб в провинция Хайбер-Пахтунхва, съобщи източник от полицията. Отговорност за нападението пое ислямистката групировка Техрик-е-Талибан Пакистан.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
159 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини