Казахстанският президент към Шолц: Русия е непобедима във военно отношение

Getty Images
share

Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев заяви днес, че Русия не може да бъде победена по военен път в рамките на конфликта в Украйна, предаде Франс прес, като се позова на казахстанското президентство.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14617

Токаев каза това на среща с германския канцлер Олаф Шолц, който е на посещение в Казахстан.

"Факт е, че Русия е непобедима във военно отношение", каза Токаев на Шолц.

Казахстан е военен и икономически съюзник на Русия, с която споделя обща граница, дълга 7500 км. Президентът Токаев редовно се среща с руския държавен глава Владимир Путин, отбелязва АФП.

Путин е на работно посещение в Казахстан

"Сътрудничеството между страните ни се развива в рамките на стратегическо партньорство и стратегически съюз", каза Токаев, като увери, че същевременно "населението на Казахстан изпитва истинско съчувствие по отношение на украинския народ".

Астана направи критични изказвания във връзка с нахлуването на руските сили в Украйна и след началото на войната диверсифицира военните си и икономическите си връзки, като укрепи отношенията си с Китай и западните сили.

Президентът Токаев увери, че "все още има възможност за мир" и призова да бъдат "подкрепени мирните планове, предложени от Китай и Бразилия", отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14617

Водещи новини

Още новини