Учен разгада мистерията с полет MH370, изгубил се с 239 души на борда

pixabay
share

На 8 март 2014 г. полет MH370 на Malaysian Airlines изчезна с 239 души на борда, след като излетя от Куала Лумпур. Сега списание Journal of Navigatio публикува сензационното изследване, в което австралийският учен Винсент Лайн от Университета на Тасмания обяснява какво се е случило с Боинг 777.

Лайн възобновява интереса към десетилетната мистерия около полета, твърдейки, че е идентифицирал мястото, на което машината се е разбила в Индийския океан. Той подготвя проучването си през 2021 година.

„Мистерията MH370 е напълно разгадана научно“, казва Винсент Лайн, цитиран от БТВ.

Експерти засякоха нов сигнал от злополучния полет MH370, изчезнал мистериозно преди 10 години

Според неговите изчисления останките от самолета се намират в дълбока дупка – на 6000 метра в Индийския океан, в подводния хребет Брокен Ридж.

Според учения фактът, че самолетът се е разбил поради липса на гориво или защото е претърпял инцидент, е опровергана. Лайн смята, че капитанът на полета Захари Шах е организирал „почти перфектно изчезване“ на машината с умишлена маневра за кацане в океана.

Ученият посочва, че местоположението на самолета е точно определено от пресичането на дължината на летище Пенанг с траекторията на полета от домашния симулатор на пилота - маршрут, който преди това беше отхвърлен от ФБР и други следователи като "неуместен".

„Това местоположение трябва да бъде проверено като висок приоритет“, пише Лайн. „Дали ще бъде претърсен, или не, зависи от длъжностните лица и компаниите за търсене, но що се отнася до науката, знаем защо предишните търсения са се провалили“, заяви Лайн.

Той подчерта, че предишните усилия за търсене не са успели да разгледат тази конкретна област и че "науката безпогрешно сочи къде се намира MH370".

Твърденията на Лайн идват десет години след като MH370 изчезна с пътници и екипаж на борда, докато пътуваше от Куала Лумпур за Пекин. Въпреки изчерпателните усилия за търсене, обхващащи огромна зона от 120 000 квадратни километра в Индийския океан, не бяха открити окончателни останки, което доведе до прекратяване на официалното издирване през 2017 г.

Мистерията с изчезването на самолета оттогава е обект на множество теории, но никой не е предоставил убедителни доказателства.

Водещи новини

Още новини