Китайските военни заявиха, че ученията около Тайван са постигнали целите си

pixabay
share

Китайските въоръжени сили постигнаха набелязаните цели при двудневните учения около Тайван миналата седмица, заяви говорител на министерството на отбраната, като отбеляза, че армията е готова да предприеме допълнителни действия, ако бъде провокирана., предаде Ройтерс.

Китай, който смята демократично управляван Тайван за своя територия, извършваше в продължение на два дни военни маневри около острова след встъпването в длъжност на новоизбрания президент Уилям Лай, когото Пекин определя като "сепаратист". 

Днешните изявления бяха направени часове след като Тайван предупреди, че Пекин се опитва постепенно да свива въздушното му пространство и да създава "нова нормалност" чрез учения и други ходове за оказване на натиск върху новото правителство на Лай.

Ученията на различните родове войски на Китай са „мярка за обуздаване на агресивните действия за независимост и сепаратизъм на Тайван и предупреждение срещу чуждестранна намеса“, заяви говорителят Ву Цян в Пекин. "Постигнахме заложените ни цели", каза той на пресконференция. 

"Убедени сме, че въпреки сътресенията и промените в ситуацията ще се справим с всичко с лекота", добави той и обеща "по-силни контрамерки" на военните срещу действията на "сепаратистките" сили. 

Въпреки че маневрите официално приключиха, китайската военна дейност продължава и Тайван съобщи вчера, че китайски изтребители и военни кораби са извършили „съвместен патрул за бойна готовност“.

"Натискът от страна на китайските комунисти върху Тайван е всеобхватен, особено в дипломатически план", заяви пред репортери тайванският министър на външните работи Лин Чиалун.

Лин изброи и други действия на Китай, като например едностранното решение за отваряне на нови въздушни маршрути близо до контролирани от Тайван острови до китайското крайбрежие и за изпращането на кораби на бреговата охрана до източните брегове на Тайван, пише БТА.

Китайският президент призова да се организира голяма мирна конференция за Газа

Китайското външно министерство отново разкритикува Лай като опасен поддръжник на идеята за официална независимост на Тайван и заплаши Китай да продължи военните си дейности в района. 

Многократните предложения на тайванския президент за преговори с Пекин бяха отхвърлени. Лай казва, че само народът на Тайван може да решава бъдещето си. 

Водещи новини

Още новини