Бразилия изпревари Белгия като най-голям вносител на китайски електромобили

  • 27 май 2024 16:48

  • 1298
  • 3
Бразилия изпревари Белгия като най-голям вносител на китайски електромобили
© Getty Images (архив)

Бразилия изпревари Белгия като най-голям експортен пазар на нови "зелени" китайски автомобили, сочат пазарни данни, цитирани от Ройтерс. Китайските производители увеличават продажбите на пазарите извън Европа, след като ЕС започна разследване на субсидиите, получавани от китайските производители не електромобили, посочва агенцията.

През април вносът на китайски електромобили и плъгин хибриди в Бразилия се е увеличил 13 пъти на годишна база до 40 163 броя, с което страната за втори месец е най-големият пазар на тези коли, сочат данните на Китайската асоциация за леки автомобили (CPCA).

През януари Бразилия беше на десето място сред пазарите на китайски електромобили, но след това последва рязък скок на вноса, чиято цел е да изпревари очакваното от юли насетне повишаване на митата за внос на електромобили и хибриди. С тази мярка страната се опитва да насърчи местното производство.

След успеха с телефоните: Китайската компания Xiaomi пуска на пазара и първия си автомобил

Няколко китайски автопроизводители вече увеличават инвестициите си в Бразилия. Би Уай Ди (BYD) строи производствен комплекс, от който трябва да започнат да излизат готови автомобили още в края на годината или в началото на следващата, "Грейт уол мотър" (Great Wall Motor) съобщи, че заводът му в Бразилия ще заработи още този месец, информира БТА.

През април Бразилия стана и вторият пазар за китайски автомобили от всякакви видове след Русия, която логично запази първото си място.

В периода януари-април вносът на китайски електромобили спада на пазарите във Франция, Испания, Нидерландия и Норвегия, посочват от CPCA.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1298 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
снимката

2024.05.27 | 19:05

2
ако гледаме само краката - става.

2024.05.27 | 19:05

3
и между тях...

2024.05.27 | 17:16

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини