Китай гради своя четвърти самолетоносач

Pixabay
share

"Скоро ще ви кажа" дали ще бъде с ядрен двигател. Това обясни Юан Хуажи, политически комисар на китайските военноморски сили.

Юан Хуажи, политическият комисар на китайските военноморски сили, беше изцяло усмихнат, когато отговори на журналистически въпрос за строителството на дългоочаквания, но така и не обявен официално четвърти китайски самолетоносач, уточни АФП.

Няма "техническа пречка при строителството на самолетоносачи", отговори адмиралът в кулоарите на Националния народен конгрес в Пекин на 5 март във видеоклип на Hong Kong Commercial Daily, публикуван в социалната мрежа Weibo.

"Ще ви кажа, ще ви кажа скоро", каза Юан Хуажи, като се позова на възможната ядрена задвижваща система, с която може да бъде оборудван корабът, известен като тип 004. Това ще бъде четвъртият самолетоносач за китайските военноморски сили, които постигат постепенен напредък по отношение на технологията на морската авиация.

Междувременно третият, тип 003 "Фуджиян", трябва да започне морски изпитания тази година, пише news.bg.

Китай ще укрепва приятелството с Русия

Връщайки се назад във времето, първият е "Ляонинг", който влезе в експлоатация през 2012 г. Всъщност той е бивш съветски самолетоносач от клас "Адмирал Кузнецов", първоначално наречен "Варяг", но чието строителство е спряно при разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Закупен от Пекин през 1998 г., той е завършен и модифициран от Китай.

Водещи новини

Още новини