Конго избира парламент

share

В Република Конго, малка страна износителка на петрол в Централна Африка, днес гласуват за нов парламент. Очаква се, че мнозинство в него ще има управляващата партия на президента Дени Сасу Нгесо и нейни съюзници, предаде Ройтерс.

Опозиционните партии се оплакваха, че по време на кампанията не са имали достъп до държавните медии. Избирателната активност тази сутрин бе слаба, предаде кореспондент на Ройтерс.

Управляващата Конгоанска работническа партия (КРП) и формация от няколко партии, съюзени с нея, контролираха почти всички места в 140-членната долна камара, след като през 2007 г. опозицията бойкотира вота, обвинявайки правителството в изборни измами.

Нгесо дойде на власт през 1997 г. с преврат, а лед това на два пъти печели избори, включително президентските през 2009 г., белязани от обвинения в измами. По конституция той би трябвало да се оттегли като президент през 2016 г., но някои опозиционни групировки смятат, че КРП и съюзниците й ще поискат да променят ограничителните разпоредби.

Бившата френска колония, известна в миналото като Конго Бразавил, е богата на петрол, приходите от който формират около 80 процента на постъпленията в бюджета, отбелязва Франс прес.

За тази година се очаква производството да достигне 228 000 барела на ден, което да донесе около 5 милиарда долара, предаде Ройтерс.

Петдесет процента от населението на страната обаче живее в бедност, често без достъп до питейна вода и електричество.

Водещи новини

Още новини