Монголски демонстранти пренебрегват студ и мрак, настоявайки за правосъдие

gettyimages
share

Увити в катове дебели дрехи, за да се предпазят от мразовете, монголци спят на улицата в самия център на столицата Улан Батор и твърдят, че няма да мръднат оттам, докато не видят, че е въздадено правосъдие по шумна афера за злоупотреби със средства, свързани с въглищния сектор.

Арестите на висши служители, заподозрени в корупция, вдигнаха много шум в тази обширна страна в Източна Азия и накараха хиляди хора да се съберат в центъра на монголската столица на протести, продължили вчера осми пореден ден, пише БТА.

Мнозина протестиращи намислиха да прекарат нощта на площад "Чингис хан", наричан още "Сухбаатар", въпреки че температурите редовно падат под минус 30 градуса по Целзий.

Протестиращите в Монголия: Няма да спрем, докато властите не наложат наказания за корупцията в страната

Облечени в т. нар. дел от овча кожа (народна носия, която прилича на дълга туника), във вълчи кожуси и обути в ботуши от конска кожа, които да им държат топло, те са решени да останат там толкова дълго, колкото е нужно, за да получат правосъдие, макар да спят върху стиропор и постелки от кече.

"Ще остана тук, докато не бъдат наказани крадците", обяснява пред АФП демонстрантка, която спи на площада от четири дни и отказва да каже името си. Тя признава, че се бои за безопасността си, след като миналата седмица полицията нанесе побой на някои протестиращи.

"Едрите риби"

Демонстранти твърдят, че ги насърчава подкрепата на населението – местни хора ги снабдяват с храна и ги ободряват с напътствия. На призивите за протести откликнаха дори видни личности и инфлуенсъри в социалните мрежи.

"Толкова хора ги е грижа за нас. Обикновени хора ни носят напитки, ядене (. . .) и топли дрехи", разказва за АФП 22-годишната Ариунзая Ценгелсайхан. 

"Човек се стопля, ако спи между двама други, плътно допрян до всеки от тях. На всеки два часа си сменяме местата, за да сме сигурни, че всички сме на топло", обяснява тя. "Преди два дни, след като дадох интервю за държавната телевизия, един човек ми донесе спален чувал и дюшек", добавя момичето.

Властите забраняват на демонстрантите да разпъват традиционните монголски палатки "гер" (или юрти, бел. прев.) от северната страна на площада, където се намират парламентът и внушителната статуя на националния герой Чингис хан.

"Вън, на кече, спят кучетата. Правителството се държи с нас като с кучета. Ние спим върху кече", отбелязва участник в протеста, също пожелал анонимност. "Искаме да си вдигнем гер, за да стоим на топло и да продължим демонстрацията си", добавя той.

Правителството съобщи, че са арестувани Ганхуяг Баттулга, бивш директор на "Ерденес Таван Толгой", една от най-големите въгледобивни компании в Монголия, и още десетина души, обвинени в пране на пари от злоупотреби с въглища.

Тези арести не успяха да заглушат гнева на демонстрантите.

"Искаме едрите риби, заявява 30-годишният Баяраа Дамиран, който нощува на площад "Чингис хан". "Те арестуваха седем-осем служители от долните слоеве (на йерархията, бел. АФП). Искаме да знаем (кои са) едрите риби най-горе."

Водещи новини

Още новини