Седем души са убити при нападение срещу лагер на пакистански военни

share

Най-малко седем души - шестима войници и един полицай, са убити днес на разсъмване от неизвестни лица, атакували лагера им на стотина километра югоизточно от пакистанската столица Исламабад.

Това е първото подобно нападение в региона, съобщи военното командване, цитирано от Франс прес.

Други петима са ранени от нападателите, открили огън от мост над р. Шенаб. Войниците разпънали палатки на брега й, докато издирвали тялото на пилот, чийто хеликоптер се разбил през май.

Ранените са откарани във военна болница, посочва армията в комюникето си.

Засега никой не е поел отговорност за атаката, но пакистански военен представител предположи пред АФП, че е твърде вероятно извършителите да са религиозни екстремисти, близки до талибаните.

Часове преди нападението хиляди привърженици на Съвета за отбрана на Пакистан - коалиция от консервативни религиозни партии, бяха минали по същия мост в протестно шествие срещу решението на Исламабад да пропуска отново през територията си конвоите, снабдяващи войските на НАТО в съседен Афганистан.

Миналата седмица Пакистан и САЩ подписаха споразумение за възобновяване на транзита, прекъснат миналия ноември, след като сили на ИСАФ убиха 24 пакистански войници при въздушен удар на афганистанската граница.

"Не знаем точно колко са били нападателите - те пристигнаха с мотоциклети и започнаха да стрелят от моста по войниците", съобщи за АФП военен, пожелал анонимност.

Напълно е вероятно да става дума за хора от забранена религиозна групировка, действащи рамо до рамо с талибаните, добави той.

"Не бе поета отговорност за атаката, но тя прилича на други, извършени от тези групировки на други места", допълни военният.

Бунтовниците ислямисти - талибаните, а също и техни съюзници, неведнъж са поемали отговорността за нападения срещу пакистанските сили за сигурност, особено от 2007 г. насам; други са им били приписвани.

Екстремистите, а също и някои консервативни религиозни партии, са против стратегическия съюз на Исламабад със САЩ, които командват международните сили на НАТО в Афганистан и се бият там срещу афганистанските талибани, съюзнници на пакистанските, напомня агенцията

Водещи новини

Още новини