Над хиляда загинали от наводнения в Пакистан от юни досега

Getty Images
share

Повече от 1 000 души са загинали от наводненията в Пакистан от юни досега, обявиха местните власти. След като посети засегнатите райони, премиерът Шахбаз Шариф заяви, че размерът на бедствието е по-голям от очакваното и помоли за международна помощ за преодоляване на щетите, съобщава БНР.

Правителството обяви извънредно положение заради наводненията, причинени от мусонни дъждове, припомня "Гардиън". Засегнатите от водната стихия са над 33 милиона души, като хиляди са били принудени да напуснат домовете си.

Провинциите Белуджистан и Синд пострадаха най-сериозно. Много райони на Пакистан все още са недостъпни и спасителите изпитват затруднения да евакуират хиляди хора в наводнените части. 

Наводнения предизвикаха хаос в Пакистан. От средата на юни са загинали 903 души

Премиерът на Пакистан Шахбаз Шариф призова за международна помощ за отстраняване на щетите от големите наводнения в страната от последните месеци.

Според местните власти тази година пораженията от бедствието са много по-големи от очакваното и справянето с проблемите не би могло да стане без помощ от чужбина.

Подобни проблеми не са рядкост в Пакистан, но дъждовете тази година бяха в много по-големи количества. В провинция Синд валежите през август са били осем пъти повече от обичайното средно ниво за този период, посочва Би Би Си. Пред британската медия представител на местните власти описал стихията като "наводнения с библейски мащаби".

Водещи новини

Още новини