Финансовата директорка на Huawei заведе дело срещу канадските власти, обвинявайки ги в нарушение на конституционните й права

Getty images
share

Мън Ванчжоу, финансовата директорка на китайския технологичен гигант Хуавей заведе дело срещу канадските власти, които тя обвинява в нарушение на нейните конституционни права при ареста й във Ванкувър в началото на декември, предадоха световните агенции.

Адвокатите на Мън са внесли в петък иск пред Върховния съд на канадската провинция Британска Колумбия. Искът е насочен срещу членове на канадското правителство, митническите служби и федералната полиция с цел получаване на обезщетение за нанесени вреди.

Мън твърди, че е жертва на сериозни нарушения на конституционните й права при ареста й и разпита й при спиране на летището във Ванкувър на 1 декември миналата година. Арестът беше извършен по искане на САЩ, които настояват за екстрадицията на Мън заради измами относно бизнес с Иран в нарушение на американските търговски санкции срещу тази страна. Случаят породи безпрецедентна дипломатическа криза между Канада и Китай.

Адвокатите на Мън оспорват условията, при които е била разпитвана клиентката им в продължение на три часа от митничари. Официално разпитът е бил част от рутинна проверка и едва на накрая на Мън е било заявено, че тя е арестувана заради издадена заповед за арест. През трите часа митничарите преглеждали телефона й, компютъра й и багажа й, нарушавайки правата й, казват адвокатите.

Мън е дъщеря на основателя на Хуавей. Тя беше пусната под гаранция от ареста и сега живее във ванкувърското жилище на съпруга си.

`В сряда Мън ще се яви в съд във Ванкувър, когато ще бъде установена дата на съдебното заседание, посветено на нейната екстрадиция, припомнят Асошиейтед прес и Ройтерс. В петък канадското правителство одобри да се пристъпи към процедура по екстрадиция. Случаят може да отнеме месеци или дори години, преди да бъде разрешен, отбелязва Асошиейтед прес.

 

Водещи новини

Още новини