Китай призова САЩ да бъдат предпазливи във военните си планове

share

Китай призова САЩ да бъдат внимателни при пренасочването на фокуса на своята отбранителна политика срещу растящата военна мощ на Китай и увеличаващата му се увереност в Азия, предаде АФП.

Министерството на отбраната на Китай съобщи, че новата военната стратегия на Съединените щати, представена от президента Барак Обама миналата седмица, се основана на „необосновани” обвинения, и настоява че растящото присъствие на страната представлява „възможност, а не предизвикателство” към Вашингтон.

„Има тенденция за по-голям мир и стабилност в Азиатско-тихоокеанския регион. Ние призоваваме САЩ да следват преобладаващата тенденция, да заемат обективната и балансирана позиция на Китай и нейната армия и да се държат предпазливо и по начин благоприятен за развитието на добри отношения”, казва говорителят Джен Янпен в изявление публикуван на уебсайт на военните.

Изявлението идва часове след обръщението на китайското външно министерство, че новата американска отбранителна стратегия се базира на „безпочвени и недостоверни” обвинения, и настоя, че Пекин не представлява заплаха за никого.

Фокусът на Вашингтон в Азия се подхранван от опасения от растящия китайски флот и неговите противокорабни ракети, които могат да застрашат американската военна хегемония в Тихия океан.

Водещи новини

Още новини