ИД: Ще окървавим Китай (видео)

gettyimages (архив)
share

Кръв ще се лее в Китай, това гласи послание на Ислямска държава (ИД) към влатите в Пекин, предаде РИА Новости.

Джихадистката групировка за пръв път отправи заплаха към най-многолюдната държава в света. Във видео, заснето в лагер на ИД някъде в Близкия изток, се вижда как младежи с монголоидни черти се обучават как се борави в автомат и бойни техники. На кадрите е показано как още мюсюлмански свещенослужител провежда идеологическа подготовка на тюркски език. "Така живеят хората, избягали от властта на неверниците в Източен Туркестан", се казва още в пропагандните кадри.

Става дума за членове на уйгурското малцинство в Западен Китай. Пекин се опитва да наложи светски начин на живот на изповядващите исляма тюрки и ги обвинява в сепаратизъм и връзки със световната терористична мрежа "Ал Кайда". Уйгурите, от своя страна твърдят, че Китай нарушава техните права.

Заплахата може да обедини президента на САЩ Доналд Тръмп и Китай Си Цзипин срещу ИД, която изпитва все по-големи трудности в Сирия и Ирак, коментира руската агенция.

Видеото бе разпространено на фона на битката за Мосул. Днес бе съобщено, че армията на Багдад превзе още иден мост в северния иракски град. Досега правителствените части и местни милиции, които започнаха операция по освобождаването на втория по големина иракски град през есента, са освободили Източен Мосул, летището в западната част на града и няколко моста над река Тигър, свързващи двете половини на Мосул.

Водещи новини

Още новини