5 деца и 2 жени пострадаха от химическо оръжие в района на Мосул

  • 03 март 2017 20:01

  • 1827
  • 1
5 деца и 2 жени пострадаха от химическо оръжие в района на Мосул
© Getty Images

Седем души, сред които пет деца и две жени, са приети в болница в последните два дни близо до иракския град Мосул заради травми, причинени от химическо оръжие, съобщи Международният комитет на Червения кръст, предадоха Франс прес и Ройтерс.

МКЧК не уточнява дали става дума за една или за няколко нападения с химическо оръжие, нито кой е отговорен за тях.

"МКЧК осъжда категорично използването на химически оръжия по време на сраженията около град Мосул", се казва в изявление на организацията.

Приетите в болница за лечение 7 души са се оплакали от обриви, зачервяване на очите, повръщане и кашлица.
САЩ предупредиха, че организацията "Ислямска държава" може да използва оръжия, съдържащи горчичен газ, за да отблъсне офанзивата на иракските сили срещу Мосул, припомня Ройтерс. В миналото на няколко пъти ИД използва химически оръжия срещу иракските военни, допълва Франс прес.

МКЧК има 13 медицински центъра в района около Мосул, в които може да се лекуват жертви на атаки с химическо оръжие.

Иракските сили превзеха източната част на Мосул през януари след 100 дни на сражения и започнаха атака срещу западната част на 19 февруари.

Военните поеха днес контрола върху още един квартал в Западен Мосул, допълва Асошиейтед прес.

Въпреки лошото време, затрудняващо офанзивата, иракските специални сили превзеха напълно квартала Уади Хаджар, който бе досега в ръцете на ИД, каза, иракският бригаден генерал Яхия Расул, говорител на иракските сили, участващи в операцията в Мосул. Уади Хаджар се простира северозападно от международното летище на Мосул.

С продължаването на сраженията хиляди жители на Западен Мосул избягаха от града, допълва агенцията.
От началото на офанзивата срещу Западен Мосул над 28 000 жители бяха принудени да напуснат домовете си и да отидат в квартали, които са под контрола на иракските сили.

Последвайте канала на

БТА
1827 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Разбирач

2017.03.04 | 08:22

1
За сметка на това пък Палмира е освободена! Така че за извратените русофоби остава надеждата час по-скоро амepиканците да освободят Мусул, че да не изпитват срам и ужас от ювелирните действия на руснаците в тази победа!

Добави коментар

Водещи новини